:

Idegesek a befektetők, Orbán elintézte a forintot

A kormányfő bejelentette, hogy a nagyobb cégek megadóztatásával hozzák helyre a megbillent költségvetést, a forint azonnal nagyot gyengült.

Egészen 394,71-ig szakadt a forint euróárfolyama, nagyot gyengült a jegyzés miután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy számos szektort különadóval sújtanak. Az árfolyam este 8-ra némilag korrigált, de a régiós devizákhoz képest így is nagyot esett, este 392,96 forint volt egy euró a bankközi devizapiacon.

Az OTP is a nap egyik nagy vesztese

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe is combos eséssel zárt, de a parketten egész nap rossz volt a hangulat (Orbán csak a budapesti piaczárás után beszélt, de előre jelezte, hogy fontos döntéseket jelent be, a piac pedig elkezdte árazni nap közben az újabb unortodoxiát). A nap nagy vesztese volt az OTP, mely 10 ezer forint alá esett megint (9812 forint), de 4 százalék feletti mínusszal zárt a Mol is, de a vezető részvények közül az MTelekom és a Richter is esett – bár utóbbit nem érintik a most bejelentett új adónemek.

A kormány a parlament jóváhagyása nélkül, gyorsan végig tudja vinni az adónemek bevezetését, és még az érintettekkel sem kell egyeztetnie, hiszen a különleges, veszélyhelyzeti jogrend miatt rendeleti úton is kormányozhat. Ennek épp a héten ágyaztak meg egy újabb alkotmánymódosítással.

The post Idegesek a befektetők, Orbán elintézte a forintot appeared first on Forbes.hu.