:

Olajembargó: mégis lehet megállapodás hétfő előtt?

Elég nagy a politikai csatározás az olajembargó körül, megint csavart egyet a dolgon egy magas rangú politikus.

Megint csavart egyet az uniós politika az olajembargó ügyén. Ugyan állítólag Orbán Viktor még tárgyalni sem akar az ügyben, Ursula Von der Leyen bizottsági elnök is azt mondta, hogy nincs esély megállapodásra, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke másként látja.

Tegnap este azt mondta: bízik abban, hogy a hétfői EU-csúcs előtt rendezni tudják a kérdést.

Pedig a magyar kormányfő épp neki írt levelet, hogy nem szeretné bevinni az EU-csúcsra a közös olajembargó ügyét. Michel szavai viszont a Portfolio szerint arra utalhatnak, hogy ő sem a csúcson, hanem még előtte, egy tagállami nagyköveti ülésen szavaztatná meg a szankció szövegét.

Politico tudósítása szerint tanács elnöke úgy folytatta: „nagyon sok egyeztetés és erőfeszítés kell még a megállapodáshoz, de nagyon keményen dolgozunk azon, hogy megőrizzük az egységet a tagállamok között” Utalt arra is, hogy innovatív megoldáson is dolgoznak, hogy konstruktívak legyenek, amelyek lehetővé teszik, hogy megmaradjon az egyhangú döntéshozatal. 

Reméli, hogy a hétfői tanácsi ülésen egységesek lesznek a kérdésben.

Mi is írtunk róla, hogy többféle forgatókönyv van:

Magyarország az eddigi terveknél is hosszabb felmentést kap a szankciók alólMagyarország nélkül szavazzák meg a szankciókatVagy kiveszik az olajembargót a szankciós csomagból.

Min vitázunk?

Az Európai Bizottság a hatodik, Oroszország elleni szankciós csomagba belevenné az orosz olajembargót, de Magyarország ebbe nem akart belemenni, a kormányfő „gazdasági atombombát” emlegetett a tervek láttán. A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen akkor személyesen jött Budapestre, hogy Orbán Viktor kormányfővel tárgyaljon. Az EU-s külügyi tárcavezetők ma Brüsszelben egyeztettek a csomagról, amit már múlt héten el akartak fogadni. Itt írtunk róla hosszabban, hogy Szijjártó Péter 15-18 milliárd eurós összeget emlegetett, mint megfelelő kompenzációt.

Egyelőre nem világos, hogy a Bizottság hajlandó-e további engedményekre a határidőket illetően, ugyanis, ahogy a Portfolio emlékeztet, az is engedmény volt Magyarország felé a Bizottságtól, hogy a múlt heti REPowerEU programban 1,5-2 milliárd eurónyi plusz pénzt is felajánlott az olajinfrastruktúrák megfinanszírozására. Ezek az orosz olajembargó miatt lennének szükségesek és ebből feltehetően a magyar 500-700 millió eurós igényt is ki lehetne elégíteni.

The post Olajembargó: mégis lehet megállapodás hétfő előtt? appeared first on Forbes.hu.