:

Ez lenne az oroszok pénzügyi csodafegyvere?

Ez lenne az oroszok pénzügyi csodafegyvere?

Felgyorsítják a digitális rubel bevezetését, ezzel menekülnének a pénzügyi szankciók elől.

Jövő év áprilisában elindítja az orosz jegybank a digitális rubel próbaverzióját: valós ügyfelekkel, valós tranzakciókkal. A jegybank közölte: megsietteti a projektet, tekintve hogy gyakorlatilag nincs mozgástere a nemzetközi pénzügyi rendszerben.

Ukrajna lerohanása után nem sokkal az euroatlanti államok kizárták az orosz bankok nagy részét a nemzetközi utalási rendszerből, a SWIFT-ből. A nagy kivétel a pár, szénhidrogén-exportot támogató pénzintézet.

Üzlet Topolay Gábor 3 perc olvasás
Hihetetlen, mit művel a rubel, kár, hogy hazugság az egész
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
„Kibírjuk a bankügyi szankciókat is” – üzentek az oroszok az ukrajnai helyzet miatt fenyegetőző Nyugatnak

Moszkvának égető szüksége van egy olyan hálózatra, amellyel újra részévé válhat a pénzügyi vérkeringésnek. Elvira Nabjullina jegybankelnök egy hónapja is beszélt arról, jövőre készen állhat a rendszer és pár kifizetésben be is vethetik. Most ezeket a terveket gyorsították fel.

„A digitális rubel a prioritások közt van” – mondta Nabjullina. „Gyorsan elkészült a rendszer prototípusa, épp teszteljük, jövőre már indulhat a pilot.”

A pénzügyi szankciók miatt Oroszország jelenleg nem tudja dollárban kifizetni kötvénytartozásait. A héten az amerikai Pénzügyminisztérium úgy döntött: nem hosszabbítja meg az orosz jegybankra vonatkozó kivételt.

Mi is írtunk róla: a rubel többéves csúcson van a dollárral és az euróval szemben is. De az egész gyakorlatilag egy nagy hazugság: a rubelnek piaca most csak Oroszországban van és mesterségesen elnyomják azokat a tényezőket, amik a gyengülés felé hatnának.

The post Ez lenne az oroszok pénzügyi csodafegyvere? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés