:

Különadók: itt vannak a részletek, változik a benzinárstop is

Bejelentették az extraprofitra vonatkozó adók részleteit a Kormányinfón. Cikkünk folyamatosan frissül.

A szokásos körökkel kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszerelnökséget vezető miniszter: alig ejtette ki Oroszország nevét, szerinte főleg Brüsszel felelős az áremelkedésért. Hozott azért számokat is:

A jövő évi költségvetésben:

68 ezermilliárd forintos GDP-vel,28 ezer milliárd a költségvetési főösszeggel,5,2 százalékos inflációval,3,5 százalékos hiánycéllal és4,1 százalékos GDP-növekedéssel számol a kormány.

Volt bejelentés a benzinárstop témájában is. „Komoly visszaélések vannak, ezeket azzal tudjuk megakadályozni, ha a magyar rendszámú autók számára tesszük lehetővé a tankolást a hatósági áron.”

Holnaptól csak a magyar rendszámú, magyar forgalmi engedélyű autók tankolhatnak a kutakon a hatósági áron.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter mondta el az extraprofit-adó számait. Hangsúlyozta, hogy ez az adó a már hatályos ágazati különadókon felül számolandó.

Mik az extraprofit-adó számai?

Bankszektor: milliárd forintot vonnak el, valamint a tranzakciós illeték kibővítésével még 50 milliárd forintot. Azaz 300 milliárd forint az éves elvonandó összeg.Biztosítók: 50 milliárd forintEnergiaszektor: 300 milliárd forint (Nagy Márton kiemelte a Molt, mint a legfőbb érintettet)Kiskereskedelem: 60 milliárd forintTelekom-szektor: 40 milliárd forintLégitársaságok: 30 milliárd – Ez érdekes, reggeli anyagunk foglalkozik azzal, hogy ma nincs Magyarországon olyan légitársaság, ami nyereséges volna. De Nagy Márton szerint olyan gyorsan emelkedik az utasforgalom, hogy könnyen a 2019-es szint felé fog kúszni. Gyógyszerforgalmazói szektor, ide nem értve a kis gyógyszertárakat: 20 milliárd forintBevezetik újra a reklámadót 2023. január 1-től: 15 milliárd forintot szednek be.

Ez összesen 815 milliárd forint.

A költségvetés kiadási oldalát is módosítják:

A minisztériumok költségvetését csökkenteni kell – ez 60 százalékban járul hozzá a hiánycélhozAz állami beruházásokat át kell ütemezni, egyre nagyobb mértékben csak a piaci beruházásokat kell ösztönözni – 40 százalékban járul hozzá a költségvetési hiánycélhoz.

És a sajtó kérdései:

Hogyan akadályozza meg a kormány, hogy a vállalatok áthárítsák az adókat a fogyasztókra?

Nagy Márton hangsúlyozta: extra profitot vonnak el, ezért nem indokolt a fogyasztókra való átterhelés. „Minden szektor esetén részletes számítások különítik el a hosszú távú profitot az extra profittól. Ezek a számok alá vannak támasztva.”

A kata átalakítása vagy esetleges megszüntetésével kapcsolatban mit lehet tudni? Varga Mihály kilátásba helyezte, hogy felülvizsgálják, akár meg is szüntethetik.

Gulyás Gergely szerint a kata kapcsán csak szándékok vannak. A kata célja az volt, hogy a kisvállalkozók számára teremtsenek kedvező adózást. De sokan bujtatott foglalkoztatásra használják azt. A cél, hogy a kisvállalkozások továbbra is kedvezően adózzanak. De konkrétan nem válaszolt konkrétan az új adónemről.

Mi lesz a veszélyhelyzet alatt a felmondási tilalmakkal?

Egészségügyi és rendvédelmi dolgozók felmondási tilalmát nem hosszabbították meg.

A honvédelmi és rezsicsökkentési alap hogyan aránylik a pénzből?

A két alap idén összesen 900 milliárd forintot kap. A rezsivédelmi 700, a honvédelmi 200 milliárd forintot kap. Jövőre viszont mindkét alap bevételei növekedhetnek.

Vendéglátás, szolgáltatószektor, szerencsejáték miért maradt ki a körből?

„A nagyobb összegekre lövünk. A legnagyobbtól indulunk a kisebbek felé, de értelmes összegeket szeretnénk beszedni” – mondta Nagy Márton. Tehát minden szektort áttekintett a kormány, de ebben a nyolc szektorban jelentkezik a legnagyobb profit. És az adók már idén is egész éves profitra vonatkoznak.

The post Különadók: itt vannak a részletek, változik a benzinárstop is appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés