:
Breaking News

Kísérteties csendet rögzítettek a Marson

Kísérteties csendet rögzítettek a Marson

A NASA Perseverance marsjárója tavaly februárban landolt a vörös bolygón. A rover egyik különlegessége, hogy két mikrofon is van a fedélzetén. A műszerek már több órányi felvételt készítettek, az adatok sokat elárulnak az égitest légköréről – írja a Phys.org. A korábban rögzített zajokba itt és itt hallgathat bele.

Baptiste Chide, a Los Alamos Nemzeti Laboratórium munkatársa az Amerikai Akusztikus Társaság 182. ülésén ismertette a Perseverance anyagait. A csapat egy nagyjából ötórás lejátszási listát hozott létre a hangokból. Az eredmények alapján a Mars többnyire csendes, a zajok 20 decibellel halkabbak, mint az ugyanazon forrásokból származó földi hangok. A szelet leszámítva nagyon kevés a természetes zaj.

Olyan csendes, hogy egy ponton azt hittük, elromlott a mikrofon

– mondta Chide.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Az alapos hallgatást követően a szakértők egy lenyűgöző jelenséget fedeztek fel. A szél rendkívül változékonynak bizonyult, a légkör időnként nyugodtból hirtelen intenzívvé változott, gyors széllökéseket produkálva. A kutatók a Perseverance lézerkibocsátásainak hangjából azt is meg tudták erősíteni, hogy a bolygón a magas frekvenciájú zajok gyorsabban terjednek, mint az alacsonyak. A Naprendszerben a Mars az egyetlen hely, ahol ez így történik, a jelenség hátterében az atmoszférában lévő szén-dioxid-molekulák egyedi tulajdonságai állnak.

Az égitest évszakai nagyban befolyásolják a felszín zajait. Ahogy a szén-dioxid télen megfagy a sarkokon, a légkör sűrűsége átalakul, és a környezet hangereje nagyjából 20 százalékkal változik.

A Perseverance folytatja a hangok rögzítését, ahogy a Marson halad. Chide szerint a technika más, sűrűbb légkörű bolygók és holdak, például a Vénusz és a Titan vizsgálatára is alkalmas lehet.

The post Kísérteties csendet rögzítettek a Marson first appeared on 24.hu.