:

Örülhet a magyar milliárdos, brutálisan jó évet zárt a magyar Meki

A Market építőipari cégcsoport társtulajdonosa 2019-ben vette meg a magyar Meki-hálózatot, elég jó üzletet kötött. Összesen 2 milliárd forint bértámogatást kaptak, de a covid alatt nagyon bejött nekik a házhozszállítás is.

A Scheer Sándor Market-vezér érdekeltségébe tartozó Progress Étteremhálózat Kft. üzemelteti a magyar McDonald’s-hálózatot, és a 2021-es, még a covid miatt korlátozásokkal terhelt éve brutálisan jól sikerült. A most leadott beszámolókból az derül ki, hogy

51,4 milliárdos forgalommal zárt a magyar Meki, ami igencsak jelentős növekedés, egy évvel korábban 37,4 milliárd forint volt a bevétel.

A forgalomból 7,9 milliárd volt a franchise- és royalty-díj bevétele, ez szintén nőtt a korábbi 6,5 milliárdhoz képest. 2021-bem 12,6 milliárd forinttal költöttünk többet a Mekiben, mint egy évvel korábban, összesen 43,5 milliárd volt a bevétel a vendéglátóipari tevékenységből.

A társaság adózott eredménye 6,8 milliárd forint volt (a korábbi 3,7 milliárd után), ezt teljes egészében eredménytartalékba helyezték.

Nagy üzlet, komoly segítség

A 2021-es év első első harmadát érintette leginkább a járványhelyzet, hiszen ekkor is éttermeket kellett bezárnia a hálózatnak. A szigorú költségkontroll mellett a kormányzati bértámogatás, a márkát erősítő kampányok és a házhozszállítás bővítése kellett ahhoz, hogy ellensúlyozni tudják a terv alatt sikerült évkezdést. A társaság 2020-ban 614 millió forintot, 2021-ben pedig 1,4 milliárdot, vagyis összesen 2 milliárd forintot kapott bértámogatásra (a vállalat átlagos állományi létszáma 2173 fő). A társaság tavaly még bővíteni is tudta végül a létszámát, az ideiglenesen bezárt éttermekből nem kellett elküldeniük embert.

A magyar Meki mögötti cég 2020 őszén bocsátott ki kötvényeket az MNB NKP programjában, vagyis igen kedvező feltételek – és jegybanki finanszírozás mellett – jutott 33 milliárd forintnyi forráshoz.

A társaságban nyilvántartott ingatlanok értéke is nőtt, ez azért is fontos, mert a McDonald’s legalább annyira ingatlanos cég, mint vendéglátó.

Összesen 23 éttermet újított fel és négy újat nyitottak is: Kaposváron, Pápán, Kisvárdán és Ózdon is van már Meki, és további hat építését is elkezdték 2021-ben.

A Progress Étteremhálózat Kft. tulajdonosa 2019 tavasza óta a Scheer Sándor érdekeltségébe tartozó Leones QSR Kft. A társaságra a McD Europe Franchising LLC-nak és az üzletet finanszírozó Raiffeisennek van zálogjoga bejegyezve. Utóbbi a hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint 30,3 milliárd forintos hitelt adott a magyar Meki felvásárlására.

Az új tulajdonos elkezdte kiaknázni a márkában és a hálózatban lévő üzleti potenciált, de a Market-vezér ehhez komoly segítséget is kapott. Az most már elmondható, hogy a 2019-es felvásárlással Scheer nagyon jó üzletet kötött.

The post Örülhet a magyar milliárdos, brutálisan jó évet zárt a magyar Meki appeared first on Forbes.hu.