:

Az a baj, hogy elhisszük: normális, ami ma történik a világban – Máté Gábor a Legyél jobb!-napon

Az a baj, hogy elhisszük: normális, ami ma történik a világban – Máté Gábor a Legyél jobb!-napon

Máté Gábor, a Kanadában élő, világhírű magyar pszichoterapeuta Csehországból érkezett a Forbes pénteki Legyél jobb!-napjára, ahol Galambos Márton főszerkesztővel beszélgetett vele arról, miért tartja toxikusnak a jelen társadalmat, mik a függőséghez és a függőkhöz való hozzáállás legfőbb problémái és arról, mire kell neki is odafigyelnie munkája során annak érdekében, hogy önmaga maradhasson.

Máté Gábor Csehországból érkezett a beszélgetésre. Két hete Törökországban kezdte meg kilenc országot érintő, héthetes körútját, melyen ősszel több nyelven, októberben pedig magyarul is megjelenő új, A normalitás mítosza (The Myth of Normal) című könyvéről és a munkáját bemutató filmről beszél.

Mi a normális?

Könyvével és témaválasztásával kapcsolatban elmondta, az orvosi gyakorlat az emberi betegségeket, a szenvedést az egyéni biológiai hibák eredményének tartja, pedig ez nem így van. Máté Gábor szerint az elmebetegségek, az autoimmun betegségek és a szenvedélybetegségek is normális reakciók egy abnormális világra.

A baj az, hogy elhisszük, hogy ami most történik a világban, az a normális. Annyira hozzá vagyunk szokva a világunkhoz, hogy nem is vagyunk tudatában, hogyan hat ránk, természetesnek és egészségesnek hisszük, pedig ez nincs így.”

A gyerekkori traumák fogékonyabbá tesznek a függőségekre

Máté Gábor hosszú éveken át foglalkozott a függőségekkel és függőkkel. Elmondta, számos tanulmány mutatta ki, hogy egy gyerekkori trauma képes úgy megváltoztatni az agyat, hogy fogékonyabbá váljon a függőségre. De mi is az a trauma?

A szakértő összefoglalta: a görög eredetű szó sebet, sérülést jelent.  A felnőtteken és gyerekeken kétféle módon ejthetünk sebet:

ha konkrétan bántjuk őket,vagy ha megtagadjuk tőlük szükségleteiket.

Toxikus világunk pedig ez utóbbit teszi gyakran, megvonja gyerekként legfontosabb szükségletünket, a teljesen biztonságos kötődés, a feltétel nélküli szeretet érzését. Ennek Máté Gábor szerint négy fő pontja van:

a szülői jelenlét,az, hogy a gyereknek ne kelljen semmit tennie az elfogadottság megtapasztalása érdekében,a gyereknek szabad megélnie és kifejeznie minden érzését, legyen az gyász, öröm, félelem. Sok szülő nem képes elfogadni és tükrözni a gyereke érzéseit, amitől a gyerek szenved,szabad játék a természetben.

Büntetjük őket, amiért traumatizálva voltak

A függőség nagyon gyakran egy trauma nyomán alakul ki. Ha pácienseimtől megkérdezem, mi a jó a függőségében, mit talál benne, azt a választ kapom, hogy békét, a fájdalom eltompítását, a stressz enyhülését éli meg. A kérdés tehát nem az, hogy miért van a függőség, hanem hogy miért volt a fájdalom?”

– tette fel a kérdést. A függőséggel kapcsolatban két nagy tévhit létezik:

A függők bűnösek, akik szabad választásból követik a függőségüket. Senki sem választja a szenvedélybetegséget. A függőség genetikus és öröklődik. „Ezzel legalább nem büntetjük őket.”

Máté Gábor saját függősége

Sok éven keresztül nem védtem magam a társadalom toxikus hatásaitól, munkamániás voltam. Feleségem néhány éve, A test lázadása című könyvem utána azt mondta, most megírhatnám A feleség lázadása címűt is. Évekig tartott elhagynom ezt a függőséget.”

1944-ben zsidó babaként megszületni Budapesten egy depresszióban szenvedő anyához, akinek szülei meghaltak, férje ki tudja, hol van munkaszolgálaton, traumát jelentett. „Ha az anya szenved, azt a gyerek magára veszi, azt hiszi, miatta van”.

Máté Gábort csecsemőként anyja hetekre odaadta egy idegen keresztény nőnek, vigyázzon rá helyette. „Ez megadta azt az érzést, hogy nem szeretnek, nem akarnak engem. Ha ezt érzed, menj orvosira, orvosként majd mindig akarnak és keresnek téged.

Meg kellett ezt tanulnom, hogy nem csak másokkal szemben kell jónak lennem, de magammal szemben is, együtt kell éreznünk magunkkal. Hosszú folyamat volt ez.”

„Függőséget okoz az is, amikor emberek százaival, ezreivel találkozom és dicsérnek engem. A trükk az, hogy nem szabad komolyan és személyesen venni, nem szabad elhinni, hogy ez az énem része. Meg kell őriznem az öntudatomat” – mondta Máté Gábor.

A világhírű szakember munkáját bemutató film itt nézhető meg.

The post Az a baj, hogy elhisszük: normális, ami ma történik a világban – Máté Gábor a Legyél jobb!-napon appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés