:

Tibor Dávid, Masterplast: szükség van a kudarcból származó tapasztalatra

Tibor Dávid, Masterplast: szükség van a kudarcból származó tapasztalatra

Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnökeként megélt sikert és válságos időszakokat egyaránt, de szerinte egy inspirálóan együtt dolgozó csapat és a megfelelési kényszer elengedése fontos tényezői a krízisből való kilábalásnak. Ács Gáborral, a Forbes munkatársával beszélgetett a Forbes Legyél Jobb!-napján.

Amikor elfogy a lendület

Tibor Dávid szerint minden vállalatvezető életében eljön egy olyan korszak, amikor kicsit elfogy az energia és a lendület, a sikerek után holtponthoz érkezik a vállalkozása és ő maga is. Ekkor két út létezhet: tulajdonostársával Ács Balázzsal ők az exit helyett a megújulást választották.

„Megtanultuk elengedni a napi irányítást, ehhez kellett az is, hogy felnőtt mellettünk egy generáció, aki tudja vinni a céget.”

„Elengedtük a megfelelési kényszert is, hogy nagyvállalatot építsünk. Akkor lettünk sikeresek, amikor nem a tankönyvszerű utat kezdtük járni, hanem visszaléptünk azokhoz a gyökerekhez, amelyek alapján elindultunk és melyek segítségével 100 millió euró feletti eredményt értünk el és újra egy nagyon intenzív, impulzív, inspiráló sikertörténetet tudtunk írni.”

A fekete szeptember

A Masterplast 2008-ban épp a tőzsdére készült, amikor a fekete szeptember lehetetlenné tette ezt a lépést.

Fájdalmas időszak indult el, a vállalat a létéért küzdött. Leépítésekre, bizonyos piacok bezárására volt szükség. Emberileg és szakmailag is nehéz időszak volt. De kellett a kudarcból megtanult tapasztalat”

– fogalmazott Tibor Dávid.

Válság van már?

Dávid szerint a mostani időszak sokban különbözik a 2008 utáni periódustól.

„Jópár területen, például a digitalizáció és online kereskedelem területén abszolút boom tapasztalható, de a kamatok növekedése, a beruházások visszaesése is várható trendek. Lesznek válságterületek, de szerintem összességében nem lesz ennyire egyszínű a válság.”

Szerinte egy vállalat egyik legjobb védekezési eszköze mindennemű válság esetén az, ha van egy jó csapata (nem home office-ban), amely inspirálóan tud együtt dolgozni.

A közeljövő tervei

Az Ukrajnában zajló háború, az energiaárak elszabadulása és az, hogy az Oroszországtól való függetlenedés esetére egyelőre nincs Európának alternatívája, új utakat nyit a Materplast számára. Megoldást nyújt a teljes lakásállomány újraszigetelése, hiszen a cél, hogy minél kevesebb energiát fogyasszunk, és a legtöbbet a házak szigetelésén lehet spórolni.

Ha nem tartasz egyensúlyt, az visszaüt

Tibor Dávid elmondta, reggel korán kel, sportol, dolgozik, viszont este hat óra után már igyekszik nem a munka előtt ülni, hétvégén pedig nem nézi az emailjeit.

Nagyon inspirál a munkám, de az embernek vannak hullámai és ha nem ad vissza a testének, nem tart egyensúlyt, az mindig visszaüt.

A Masterplast elnökének időnként kell egy hosszabb regenerációs időszak is: ez most hamarosan az El Camino ismételt legyaloglása lesz. Tíz éve ugyanis egyszer már végigjárta, az élmény megismétlésére vágyik.  

The post Tibor Dávid, Masterplast: szükség van a kudarcból származó tapasztalatra appeared first on Forbes.hu.