:

Ha azért kezdesz NFT-zni mert pénzt látsz benne, akkor el fogsz bukni!

Ha azért kezdesz NFT-zni mert pénzt látsz benne, akkor el fogsz bukni!

A blokklánc technológián alapuló át nem ruházható tokenek, azaz az NFT-k forradalmasítani fogják a képzőművészeti szektort is. Ez az eljárás nem csak a műtárgyak kereskedelme és gyűjtése során játszhat fontos szerepet, hanem hatással lehet az alkotási folyamatra is.

Az NFT (non fungible token, nem helyettesíthető token) technológia betört a képzőművészeti világba is már. A digitális műalkotások levédése, értékesítése, kereskedelme során ugyanis a blokklánc technológián alapuló eljárások kulcsszerepet játszhatnak, sőt már játszanak manapság is.

Létezik erre szakosodott piactér, és egyre több művész él ezzel a lehetőséggel, és vannak olyan nagy cégek is, amelyek már meglátták ebben a potenciált, illetve keresik a kapcsolódási pontokat ehhez az univerzumhoz.

Többek között a Samsung is egy ilyen vállalat, amelyet tökéletesen bizonyít, hogy a cég útjára indította a Paletta Projekt nevű programját. Ennek keretein belül hazai kortárs művészek (Kertész Ati, Szarvas Valentin, Nikon One, Bálint Bianka, Eged Enikő és Földes Tamás) rendelkezésére bocsátotta eszközeit, új fejlesztéseit, többek között az új Samsung TAB S8 táblagépeit, akik azok segítségével hoztak létre egy digitális alkotást.

A Paletta Projekt jótékonysági kezdeményezés, amelynek során kreatív magyar művészek alkotását árverezik el.

Samu Zsófia a cég kommunikációs vezetője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az NFT a digitális technológiai iparág evolúciójának a szimbóluma. A cég számára pedig mindez szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a vállalat egy innovatív piaci szereplőként határozza meg magát. Emiatt pedig úgy érzik, hogy jelen kell lenniük ezen a területen, és a kutatás-fejlesztés során is törekedniük kell arra, hogy olyan eszközökkel rukkoljanak elő, amelyek segítségével lehet olyan műveket létrehozni, amelyek aztán eséllyel értékesíthetőek az NFT piacon.

Forradalmi idők – Itt az NFT

Az elkészült Kéz a kézben névre hallgató művet pedig a Ludwig Múzeumban állítottak ki, és ennek apropóján rendeztek egy kerekasztal beszélgetést arról, hogy az NFT miben hozhat változást a képzőművészetekben. Ennek kapcsán Kacsuk Péter, a SZTAKI munkatársa, civilben pedig digitális alkotások műgyűjtője elmondta, hogy az NFT forradalmi változást jelenthet az ilyen művek kereskedelme során.

Kerekasztal beszélgetésen vitatták meg az NFT jelenét és jövőjét.

Azzal, hogy egy specializált felületen, úgynevezett NFT piactéren, dokumentálható, nyilvános módon lehet üzleteket kötni, elképesztő mértékben megkönnyíti a művészek, az alkotások adás-vételével foglakozó szakemberek dolgát. De az eseményen az is kiderült, hogy a dolgok még nagyon képlékenyek, mert ebben a szektorban még nem tisztázott, hogy mi az ami valódi érték, és mi az, amiből sokan csak pénzt akarnak látni. Földes Tamás meglátása szerint rengetegen ugranak fel erre a vonatra úgy, hogy valójában nem is szívből alkotnak, nem állítanak elő valódi értéket.

Pusztán csak az lebeg a szemük előtt, hogy egy jelenleg divatos, agyonhype-olt dolog segítségével kihúzzanak pénzt olyanok zsebéből, akik most azt hiszik, hogy ez egy jó befektetés.

Meggyőződése, hogy a jövőben letisztulnak majd a dolgok, és azok fognak érvényesülni ebben a szektorban, akik valóban alkotni szeretnének és alkotnak is. Aki csak azért kezd NFT-zni, azaz digitális munkákat előállítani, mert pénzt lát benne, akkor idővel el fog bukni! Ma még egyértelműen megfigyelhető, hogy a művészek között sokan ódzkodnak a technológiától, mert úgy érzik, hogy az önkifejezést csorbítja. Viszont biztos abban, hogy ez meg volt változni, mert olyan előnyöket kínál ez a technológia, amelyekkel az uralkodó módszerek hátrányainak jó része egyszerűen kiküszöbölhető.

íme az alkotás, amely a Ludwig Múzeumban meg is tekinthető.

Török Tünde, a MyMuseum Galéria kurátora, művészeti szakértő egyetértett ezzel, és kiemelte, hogy a blokklánc alapú technológia nem csodafegyver, hanem “csupán” egy innovatív módszer, ami megnyitott egy új értékesítési csatornát. Az NFT piactereket lehet misztifikálni, de önmagában nem fogja megváltoztatni a művészet alapvetően. A rendezvényen az is kiderült, hogy az NFT bizonyos szempontból egyelőre még gyerekcipőben jár, hiszen a jogi háttér még nem maximálisan szabályozott. Például ki kell dolgozni azt, hogy hogyan lehet szankcionálni azt, ha valaki illegálisan kíván értékesíteni egy, hivatalosan a digitális műtárgy kereskedelmébe hivatalosan nem bevont terméket.

Ilyen Samsung TAB S8 tabletekkel alkották meg a művet.

A Kéz a kézben című, Samsung támogatásával, hat magyar kortárs művész bevonásával készült képet a háttérbeszélgetés végén hivatalosan elérhetővé is tették a művészeti tematikájú termékek kereskedelmére szakosodott, Rarible Art NFT piactéren. Természetesen lehet rá licitálni is, és a pénz jó helyre megy, mert a képből befolyó bevételt felajánlották az Igazgyöngy Alapítvány számára, sőt, az alkotók is felajánlották jótékony célra a honoráriumukat a hátrányos helyzetű gyerekek művészi fejlődésének támogatására.

The post Ha azért kezdesz NFT-zni mert pénzt látsz benne, akkor el fogsz bukni! appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés