:

A Szélkerék-galaxis

A Szélkerék-galaxis

A Messier 101 igen nagy kiterjedésű, a Tejútrendszerhez viszonylag közel található, teljes arcát felénk mutató csillagváros a Nagy Medve csillagképben. Szélkerék-galaxisként is ismerjük.

Fényes Lóránd, Balatonalmádi

Témánkat Pierre Mechain fedezte fel 1781-ben, majd Charles Messier az egyik utolsó tagjaként adta hozzá katalógusához. Mechain csillagok nélküli ködösségként azonosította, azóta már persze tudjuk, hogy az M101 késő típusú, Sc osztályú spirálgalaxis. Lord Rosse már spirális ködként azonosította a maga 72″ átmérőjű hatalmas távcsövében 1851-ben. Bár összfényessége nem alacsony, nem könnyű észlelni kis távcsövekben, mert a 7,9 magnitúdós fényessége eloszlik a felületén. Nagyobb távcsövekben azonban gyönyörűen mutatja magát. Lineáris átmérője 170 000 fényév, ami közel duplája a mi Tejútrendszerünknek, sok forró, kék csillagot tartalmazó spirálkarjai vannak. Távolsága nagyjából 27 millió fényév. Fotografikus megörökítésénél látszik igazán, mennyire aszimmetrikus formával bír, a magja jelentősen eltolódott a korong középpontjától. A formát az M101 és a szatellitgalaxisai közötti gravitációs kölcsönhatás válthatta ki. Úgy gondolják, hogy a galaktikus közelmúltban valószínűleg egy galaktikus karambolban vehetett részt. Ez a találkozás erősíthette fel a spirálkarjainak sűrűséghullámait. Az M101 a legfényesebb tag egy legalább kilenc galaxisból álló csoportban, melybe az NGC 5204, 5238, 5474, 5477, 558t galaxisok is tartoznak.

A fotó szép, nyugodt éjszakákon át készült, szélmentes időben. A nyugodtság jó volt, az átlátszóságra sem lehet különösebb panasz. A 70 darab 8 perces hagyományos expó mellé 14 db 15 perces H-alfa szűrős kép is készült, hogy a vörös ködösségek a maguk pompájában mutatkozzanak meg.

Fényes Lóránd honlapja

Hirdetés

Cimkék

Keresés