:

Olajembargó: hiába a magyar ellenszél, hamarabb pont kerülhet a végére, mint gondolnánk

Hétfőn, tehát már ma meg is állapodhatnak az uniós vezetők a most induló EU-csúcs keretében az orosz olajembargóról, hogy a hatodik szankciós csomag tényleg tartalmazza majd az orosz olajra vonatkozó importtilalmat is.

Igen ám, de a Reuters hozzáteszi: minden egyes részletről nem tudtak megállapodni a vezetők, végleges megállapodás a szankciós csomagról ezért csak később születhet.

„Az Európai Tanács egyetért azzal, hogy az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag érvényes legyen az Oroszországból a tagállamokba szállított nyersolajra és kőolajtermékekre is, a vezetéken érkező nyersolaj átmeneti kivételével”

– ezt látta a hírügynökség a készülő megállapodás legutóbbi tervezetében. Ennek alapján a Tanács sürgeti is, hogy mihamarabb véglegesítsék és fogadják el a javaslatot, illetve hogy ha az ellátás esetleg hirtelen megszakadna, úgy a tagállamok közti szolidaritás is majd biztosítva legyen.

Szintén a Reuters írta meg, hogy Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a France Infónak azt mondta: tegnap óta kemény tárgyalások zajlanak, és nem hinné, hogy „a végén ne születne megállapodás”, még Magyarország és más kelet-európai tagországok ellenállásának hatására sem.

Borrell hozzátette: egyhangúlag kell dönteni.

AZ EU-s vezetők ma délután kezdik meg a rendkívüli ülést, Orbán Viktor kormányfő egyenesen a párizsi Bajnokok Ligája-döntőről repült miatta Brüsszelbe.

Több ebből BL-döntő pipa, jön is Orbán következő meccse: az olajembargó Olajembargó: Orbán még tárgyalni sem akar róla

The post Olajembargó: hiába a magyar ellenszél, hamarabb pont kerülhet a végére, mint gondolnánk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés