:
Breaking News

„Mintha ozorások és kaliforniai startupperek csinálták volna a sulit” – Baliról jelentkezett be az első számú magyar kriptofej

„Mintha ozorások és kaliforniai startupperek csinálták volna a sulit” – Baliról jelentkezett be az első számú magyar kriptofej

„Lelazul az ember. Az első pár nap feszültség után, amikor még e-maileket nézegetsz és feladatokon gondolkodsz, elkezdenek jönni a kreatív ötletek” – kezdte Debreczeni Barnabás, hogy milyen volt félig új életet kezdeni Balin.

Kiszáll a kriptobizniszből és Balira költözik az első számú magyar kriptofej, közben világot is mentene – ezzel a címmel hoztuk le január elején nagyinterjúnkat Debreczeni Barnabással, a hazai kriptovilág legismertebb, legnagyobb hatású figurájával. Barnabás már Baliról jelentkezett be Pistyur Veronika podcastjába, a Re-businessbe.

Barnabás úgy írta le, hogy Balin, a környezetében csupa olyan ember él, mint ő: félig nyugdíjba vonult befektetők, üzletemberek, startupperek:

„A gyerekek is ilyen suliba járnak, a Green School olyan, mintha ozorások és exitelt kaliforniai startuposok csináltak volna egy iskolát.”

Sokat pihent, folyamatosan ötletel, „de szeretnék kicsit lenyugodni, tisztítani a fejemet, hogy be tudjak fogadni dolgokat”.

Interjúnkban is mesélt arról: ő és felesége is sokat éltek fiatal korukban külföldön, a személyiségük és az, hogy ma milyen emberek, jelentős része abból fakad, hogy eltérő közegben nőttek fel. Most azt is hozzátette, hogy kapcsolatot lát a sikeres cégépítés és a nemzetközi közeg közt:

„Biztos sokat segített az alkalmazkodási képesség, rugalmasság, a dobozon kívül gondolkodás, a komfortzónából való kilépés terén. Ezek alapvető készségek, amikor vállalkozást építesz.”

Úgy mesélte: ő sem látta az elején, milyen lehetőségek vannak a kriptovilágban. 2010 végén kezdett el bitcoinnal foglalkozni, de akkor még csak érdekességként tekintett rá, bioterményekkel kereskedtek a barátokkal bitcoinban. Kellett neki pár év, mire leesett, mi rejlik a technológia mögött. A 2013-as San José-i Bitcoin konferencia után lett nyilvánvaló, amire úgy mentek el az öccsével, Dáviddal, hogy csupa kapucnis programozó srác ül majd ott, mint egy hekkerkonferencián. „Erre ott volt 1500 ember, öltönyös, nyakkendős befektetők, bankárok, brókerek. Akkor láttam, hogy ez az egész sokkal komolyabb, mint gondoltam.”

Itthoni cége és tevékenysége hétvégi projektként indult főállása, a TerraCylce CTO-pozíciója mellett. „Aztán annyi munkát vitt el, hogy fel kellett venni embereket, vállalkozássá alakult teljesen organikusan, a piaci igények mentén.” Barnabás cége, a Shinrai üzemelte be Magyarország első Bitcoin ATM-jét és első online bitcoinváltóját, a MrCoint is.”

Interjú Topolay Gábor 33 perc olvasás
Részvényből is lehet lambót venni! – Forbes-vitainterjú a bitcoinról
Üzlet Topolay Gábor 3 perc olvasás
Egyesül a két legnagyobb hazai Bitcoinváltó, a CoinCash megvette a MrCoint
Interjú Topolay Gábor 11 perc olvasás
Kiszáll a kriptobizniszből és Balira költözik az első számú magyar kriptofej, közben világot is mentene – interjú

Most, Balin továbbra is élénken érdeklődik a terület iránt. Befektetőként nincs céges érdekeltsége kriptós vállalkozásban (bár tokenbirtokosként több DAO-nak, decentralizált autonóm közösségnek is a tagja.) De továbbra is úgy gondolja, hogy a blockchainnek az internethez mérhető hatása van, alapjaiban forgatja fel a gazdasági, üzleti életünket. „Ahogy az internet hozta el az információ demokratizálódását, úgy a blockchain hozza el a bizalom és a pénzügyek demokratizálódását.”

Szerinte nagyjából 10 év, mire a kriptó megérkezik a mindennapjainkba:

„Az első pár lépés, amikor megtanulod a kriptót, nehéz. De aztán rájössz, mennyire egyszerű lekötni a pénzt, hitelt felvenni, mennyivel jobb és egyszerűbb az ügyfélélmény.”

Hangsúlyozta, hogy évről évre fényévekkel fejlődik a technológia ügyfélélmény és használhatóság szempontjából.

Fotó: Sebestyén László

Befektetőként két dolog érdekli: legyen a cégnek társadalmi hasznossága és hogy for-profit legyen. Az üzletet eszköznek tekinti: sok pénzt kell csinálni, hogy még több és még jobb dolgokra használhasd fel.

A beszélgetést itt tudod meghallgatni:

The post „Mintha ozorások és kaliforniai startupperek csinálták volna a sulit” – Baliról jelentkezett be az első számú magyar kriptofej appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés