:

Olajembargó: megszületett a megállapodás, Magyarország nem vétózott

Kedd hajnalban, órákon át tartó tanácskozás után megállapodás született az Európai Unió 27 tagállama között az orosz gazdaságot sújtó szankciók hatodik köréről, aminek legfontosabb eleme, hogy kiiktatják az orosz olajimport kétharmadát. 

Kedden a részletek kidolgozásával folytatják, amit eddig tudunk:

az embargó csak a tankereken keresztül érkező orosz kőolajra terjed ki, a csővezetéken keresztül érkező kőolaj mentesül az importtilalom alól. Ez a kitétel főleg a magyar kormány miatt került bele, Orbán Viktor ígérete szerint Magyarország vétózott volna, ha ez a feltétele nem teljesül. Hasonlóan nehéz helyzetben lett volna Szlovákia és Csehország is, ők azonban nem fenyegettek olyan erőteljesen a vétóval. Szintén Magyarország kezdeményezésére „vészhelyzeti intézkedésekről” is döntöttek arra az esetre, ha az olajszállítás hirtelen megszakadna.9 milliárd eurós segélycsomagot állítanak össze Ukrajnának.A legnagyobb orosz pénzintézetet, a Sberbankot kizárják a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből.Korlátozzák három orosz állami tulajdonban álló műsorszolgáltató uniós elérhetőségét.Szankcionálják azokat a személyeket, akiket megalapozottan lehet azzal gyanúsítani, hogy Ukrajnában háborús bűnöket követtek el.

Az eddigi legkeményebb szankciós csomag

Az embargó az orosz olajimport kétharmadát azonnali hatállyal érinti, egyes források szerint a tagállamok célja az, hogy év végéig az olajimport 90 százalékát érintsék a szankciók.

A fejleményekről Orbán Viktor is beszámolt Facebook-oldalán: „Megszületett a megállapodás. Magyarország mentesül az olajembargó alól!” – írta a miniszterelnök. 

A Reuters az eddigi legkeményebb szankciós csomagként írja le a mostanit, ami egyben a legnagyobb áldozat az EU-tagállamok részéről. Az uniós országok az áremelkedések miatt az utóbbi időszakban már havi 21,4 milliárd eurót fizettek Oroszországnak a kőolajért. Az összesen 180 milliárd dollárt kitevő állami olajbevételek 2022-ben az orosz költségvetés 60 százalékát teszik ki.

The post Olajembargó: megszületett a megállapodás, Magyarország nem vétózott appeared first on Forbes.hu.