10 hozzávaló és 25 perc: kész is a vitaminokkal teli kurkumás-narancsos répakrémleves
- Forbes
- 31 May, 2022
- Címkék: #FINOM # gasztronómia
Néhány jól megválogatott alapanyag gyakran nagyobbat üt, mint egy exotikus különlegességekkel teli bonyolult kreáció (jó, jó, a friss kurkumát nyugodtan helyettesíthetjük szárítottal).
Ez a répakrémleves az ékes bizonyítéka ennek: elkészítése egyszerű, a hozzávalók többsége hetekig eláll, a kurkuma és a gyömbér felmelegít, a répa és a narancs feltölt vitaminnal. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne becsüljük alá a zöldségek megpirításának fontosságát – a leves ízét és a tápanyagtartalmát is megdobhatjuk vele –, a zsiradékon való pirítás szabadítja fel ugyanis a répában található egészséges színanyagokat.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Fotók: Eva MalúšováHozzávalók 4 főre:
1 nagy hagyma800 g répa2 ek vaj2 ek olívaolajsó1 ek frissen reszelt gyömbér1 ek frissen reszelt vagy 1 tk szárított őrölt kurkuma800 ml zöldség alaplé1 narancs vagy ½ lime levefriss koriander a díszítéshezElkészítés
Vágjuk vastagabb karikákra a meghámozott répát, és pirítsuk vaj és olaj keverékén a durvára aprított hagymával együtt nagyjából 10 percig. Közben sózzuk meg. A gondos pirítás elengedhetetlen egyrészt a leves íze, másrészt a karotinoidok (a répa egészséges színanyagai) felszabadulása szempontjából.Közben reszeljük le a kurkumát és a gyömbért. Mindkettőt keverjük a répához, de csak pár pillanatig pirítsuk, nehogy megkeseredjen a kurkuma. Öntsük fel alaplével és főzzük puhára nagyjából 10 perc alatt.Amikor a zöldség megpuhult, pürésítsük botmixerrel. Ízesítsük narancs- vagy limelével, tálaláskor szórjuk meg korianderrel, szezámmaggal vagy chilivel. Krémesebbé tehetjük némi kókusztej vagy tejszín hozzáadásával. Ha pikánsabb levest szeretnénk: a gyömbérrel együtt adjunk hozzá két gerezd felaprított fokhagymát és friss vagy szárított chilit ízlés szerint.Ha laktatóbb levest szeretnénk: tálaljuk a krémlevest grillezett garnélával, sült tofuval, pirított mogyoróval, tejföllel, gervais sajttal vagy grillezett halloumi sajttal.The post 10 hozzávaló és 25 perc: kész is a vitaminokkal teli kurkumás-narancsos répakrémleves appeared first on Forbes.hu.