:

10 hozzávaló és 25 perc: kész is a vitaminokkal teli kurkumás-narancsos répakrémleves

10 hozzávaló és 25 perc: kész is a vitaminokkal teli kurkumás-narancsos répakrémleves

Néhány jól megválogatott alapanyag gyakran nagyobbat üt, mint egy exotikus különlegességekkel teli bonyolult kreáció (jó, jó, a friss kurkumát nyugodtan helyettesíthetjük szárítottal).

Ez a répakrémleves az ékes bizonyítéka ennek: elkészítése egyszerű, a hozzávalók többsége hetekig eláll, a kurkuma és a gyömbér felmelegít, a répa és a narancs feltölt vitaminnal. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne becsüljük alá a zöldségek megpirításának fontosságát –⁠ a leves ízét és a tápanyagtartalmát is megdobhatjuk vele –⁠, a zsiradékon való pirítás szabadítja fel ugyanis a répában található egészséges színanyagokat.

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.

Fordítás: Peťovská Flóra

Fotók: Eva Malúšová

Hozzávalók 4 főre:

1 nagy hagyma800 g répa2 ek vaj2 ek olívaolajsó1 ek frissen reszelt gyömbér1 ek frissen reszelt vagy 1 tk szárított őrölt kurkuma800 ml zöldség alaplé1 narancs vagy ½ lime levefriss koriander a díszítéshez

Elkészítés

Vágjuk vastagabb karikákra a meghámozott répát, és pirítsuk vaj és olaj keverékén a durvára aprított hagymával együtt nagyjából 10 percig. Közben sózzuk meg. A gondos pirítás elengedhetetlen egyrészt a leves íze, másrészt a karotinoidok (a répa egészséges színanyagai) felszabadulása szempontjából.Közben reszeljük le a kurkumát és a gyömbért. Mindkettőt keverjük a répához, de csak pár pillanatig pirítsuk, nehogy megkeseredjen a kurkuma. Öntsük fel alaplével és főzzük puhára nagyjából 10 perc alatt.Amikor a zöldség megpuhult, pürésítsük botmixerrel. Ízesítsük narancs- vagy limelével, tálaláskor szórjuk meg korianderrel, szezámmaggal vagy chilivel. Krémesebbé tehetjük némi kókusztej vagy tejszín hozzáadásával. Ha pikánsabb levest szeretnénk: a gyömbérrel együtt adjunk hozzá két gerezd felaprított fokhagymát és friss vagy szárított chilit ízlés szerint.Ha laktatóbb levest szeretnénk: tálaljuk a krémlevest grillezett garnélával, sült tofuval, pirított mogyoróval, tejföllel, gervais sajttal vagy grillezett halloumi sajttal.

The post 10 hozzávaló és 25 perc: kész is a vitaminokkal teli kurkumás-narancsos répakrémleves appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés