:

Rekordév a dohánykoncessziót birtokló család dohánygyárában

Rekordév a dohánykoncessziót birtokló család dohánygyárában

20 százalékos növekedéssel fennállása eddigi legjobb eredményét zárta a dohánykoncessziót tulajdonló család cége, a Continental Dohányipari Zrt.

Közzétette a 2021-es üzleti évre vonatkozó pénzügyi beszámolóit a Continental Dohányipari Zrt.

Az eredmények alapján a társaság árbevétele a 2020. évi 47 milliárd forintról – mintegy 20 százalékot emelkedve – 56,4 milliárd forintra nőtt 2021-ben,míg az adózott eredmény 6,4 milliárd forintot tett ki, amely 7 százalékos növekedést jelent a 2020. évi 5,9 milliárd forinthoz képest.

A beszámolóból az látszik, hogy az 56,4 milliárd forintos árbevételből 14,3 milliárd forint exportból jön.

Nem fogy annyi tubák

Értékesítésben is jó évet zártak, mind a cigaretta-, mind a szivarkaeladások növekedtek 2020-ról 21-re. Fogyasztási dohányból kevesebbet adtak el, mint tavaly, ahogy a közleményben írják, ez egyrészt a szegmens zsugorádására, a cigarettához képest nagyobb mértékű adóemelésre és az új generációs dohánytermékek térnyerésére vezethető vissza.

10 milliárdos beruházás

2021 elején a Continental egy közel 10 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását kezdte meg, háromszintes üzemcsarnokot építenek modern gépesítéssel, amivel a dohányvágat-előállítási kapacitásuk 25 százalékkal nő. Az új üzemet 2022 végén tervezik átadni.

A 67. legértékesebb magyar cég

Jövőbeli terveikre is kitér a közlemény, kapacitásbővítésen és technológiakölcsönzésen túl az exportot is felpörgetnék közel-keleti fókusszal.

A Continental Dohányipari Zrt. a Ventas Coffee Hungary közel százszázalékos tulajdonában van, ami Sánta János, hódmezővásárhelyi üzletember és családja cége. A Ventas a 2021-es, száz legértékesebb magyar céget sorjázó listánkon a 67. helyen végzett 16,9 milliárd forintos becsült értékkel. A Ventas 2021-es osztalékfizetési határozata szerint a taggyűlés 1,4 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött.

A pénzügyibeszámoló-szezont ezekben a cikkekben követtük eddig:

Üzlet Gólya Ágnes 3 perc olvasás
Plusz 32 milliárd csirkéből – kiemelkedő éve volt a magyar családi baromfibirodalomnak
Üzlet Bánáti Anna 4 perc olvasás
Állami hátszéllel, de világszerte hasít a magyar energiaital-óriás, 100 milliárdos forgalmat ért el
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Ez már az extraprofit? Megduplázta nyereségét az MKB Bank

Borítókép: a Continental Dohányipari Zrt. épülő, sátoraljaújhelyi gyára

The post Rekordév a dohánykoncessziót birtokló család dohánygyárában appeared first on Forbes.hu.