:

Alapkamat: ahogy várható volt, lassított a jegybank

Keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az előző hónapi döntéshez képest feleakkora mértékben, 50 bázisponttal, 5,90 százalékra emelte az alapkamatot, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is – írja az MTI.

A nemzetközi szinten növekvő bizonytalanság, a fundamentális inflációs kockázatok, valamint az inflációs cél fenntartható elérésének célja az alapkamat-emelési ciklus fokozatos folytatását teszi szükségessé – közölte a testület. Az indoklásban megerősítették: a monetáris tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

Eközben az egyhetes betéti kamatot a korábbi ütemben növeli a jövőben is a jegybank

– ezt már Virág Barnabás, az MNB alelnöke jelezte a kamatdöntést követő online háttérbeszélgetésen. Így az egyhetes betéti kamatszintet csütörtökön 30 bázisponttal fogják emelni, mely így 6,75 százalékos lesz.

Amennyiben az alapkamat emelése havi 50 bázispontos, az egyhetes betéti kamatszint emelése havi 30 bázispontos ütemben folytatódik, várhatóan a két kamatszint 7,9 százalékon, szeptember végén tetőzhet – közölte a Forbes.hu-val a döntések kapcsán az Equilor.

Több ebből Az MNB kimondta: nagyon nehéz év lesz 2022. Mi vár most ránk?

Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke.

The post Alapkamat: ahogy várható volt, lassított a jegybank appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés