:
Breaking News

Majomhimlő Magyarországon

Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden jelentette be, hogy Magyarországon is azonosították a majomhimlőt egy 38 éves férfinél.

A Tények szerint Müller hozzátette:

a majomhimlő nem terjed könnyen, csak szoros kontaktussal,a betegség 2-4 hétig tart,és elsősorban immunhiányos betegeknél és várandós anyukáknál terjedhet könnyebben. 

Az oldal azt is összeszedte, hogy hétfői közlések szerint

Nagy-Britanniában újabb 71 esetet azonosítottak, így május 7. óta 179-re nőtt a fertőzöttek száma,Spanyolországban a hét végén huszonkettővel nőtt a fertőzöttek száma, így elérte a 120-at,Portugáliában pedig péntektől hétfőig huszonkettővel, kilencvenhatra nőtt a fertőzöttek száma.

A majomhimlőről

Kemenesi Gábor virológus egy korábbi Facebook-posztja alapján a majomhimlő Afrikára jellemző fertőzés, kezdeti tünetei között ott a fáradtság, láz, nyirokcsomó duzzanat, izomfájás és a hátfájás, amik könnyebben összekeverhetőek más megbetegedéssel. Emberről emberre nehezen, a fertőzött kiütéseivel vagy a kiütések által kontaminált felületekkel való érintkezéssel, továbbá testváladékokkal és légúti cseppekkel is terjedhet.

A karakterisztikus kiütések 1-3 nappal a láz megjelenését követően, főképp arcon, végtagokon jelentkeznek. Mint más himlőfertőzéseknél, a kiütések kiemelkednek, feltelnek, majd idővel kifakadnak és leszáradnak.

Specifikus ellenszere nincs, támogató kezelés, vakcina viszont van: a feketehimlő elleni oltások a közeli rokon majomhimlő vírus ellen is bizonyos szintű védelmet nyújtanak.

Több ebből Majomhimlő Európában: ezt érdemes tudni a virológus szerint

The post Majomhimlő Magyarországon appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés