:

Magyar top milliárdosok is kaptak az EU Brexit-kártalanítási alapjából

Magyar top milliárdosok is kaptak az EU Brexit-kártalanítási alapjából

Százmilliókhoz jut Matolcsy Ádám, Mészáros Lőrinc és Gattyán György érdekeltsége is az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépése miatt létrehozott kártalanítási alapból.

22 milliárd forintra pályázhattak azok a cégek, akik igazolni tudták, hogy káruk keletkezett a Brexit miatt. A vissza nem térítendő támogatást a következő három évben fizette volna ki az Unió, de a magyar kormány a nyolcvan sikeres cégnek előfinanszírozza az összeget, köztük Matolcsy Ádám bútorgyárának, barátjának, Száraz Istvánnak, valamint Mészáros Lőrinc és Gattyán György érdekeltségeinek is – írja a 24.hu.

Matolcsy György jegybankelnök fiának bútorgyára a profitja tizenhétszeresét, 308 millió forintot, Száraz István Culinaris Kft.-je korábbi nyeresége ötszörösét, 375 millió forintot kapott. A teljes, 22 milliárdos keretet finanszírozza elő a kormány, Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly szeptemberi nyilatkozata szerint azért,

hogy pályázati lehetőséget biztosítsanak azoknak a vállalatoknak, amelyek a brexit miatt nehézségekkel, kihívásokkal szembesültek.

Üzlet Zsiborás Gergő 2 perc olvasás
Mészáros Lőrinc felesége bankot robbantott új cégével
Üzlet Zsiborás Gergő 4 perc olvasás
Mészáros Lőrinc, az energiakirály: drága, de jó üzlet az áram és a gáz
Pénz Forbes 3 perc olvasás
Financial Times: A magyar gazdaság legnagyobb kockázata lehet a jövőben Mészáros Lőrinc és az állam bankja

A nyolcvan pályázó csak meghatározott fejlesztésekre, tevékenységekre használhatja a kapott pénzt. A második legtöbb támogatást a Kall Ingredients Kft. kapta a tavaly év végi döntés alapján, ez a cég Mészáros Lőrinc érdekeltségében áll. A Kall 1,036 milliárd forinthoz jutott, ez megközelíti az izocukorgyár 2020-ban elért nyereségének összegét. A pályázati pénzt technológiai fejlesztésre kell költenie Mészárosnak. A Kall márciusban ráadásul további, szintén nem visszatérítendő egymilliárd forinthoz jutott márciusban.

Gattyán György érdekeltsége is feltűnik a listán: üzletember a teqball nevű magyar találmányt gyártó társasággal volt sikeres. Ebben hivatalos adatok szerint Gattyánnak nincs tulajdonrésze, ám a Forbesnak adott tavaly év végén adott interjújában sajátjaként beszélt a társaságról, amit a cégcsoportja legértékesebb részének nevezett. A teqballt gyártó cég 255 millió forintot nyert a brexitalapból.

The post Magyar top milliárdosok is kaptak az EU Brexit-kártalanítási alapjából appeared first on Forbes.hu.