:

Elképesztő rekord a Stranger Things új évada, és ez alapjaiban változtathatja meg a streaming jövőjét

Elképesztő rekord a Stranger Things új évada, és ez alapjaiban változtathatja meg a streaming jövőjét

Három év után tért vissza a Netflix élére a streamingóriás presztízssorozata, egyből premierhétvégi rekordot is döntött a platformon.

Összesen 287 millió órán keresztül nézték a Netflix felhasználói a Stranger Things negyedik évadának múlt héten debütáló első felvonását. Ennél többet egy angol nyelvű netflixes sorozatnak sem sikerült még összehoznia a premierhétvégéje során – írja a Variety. A két etapra szakított szezon május 27-én pénteken került fel a streamingplatformra, hét részét három nap alatt elképesztően sokan „darálták le”.

Ha nem csak az angol nyelvű tartalmakat nézzük, még A nagy pénzrablás (La Casa de Papel) ötödik évados, 201 millió órás nyitóhétvégéjét is sikerült lepipálni. Ami az örökranglistát illeti, a Nyerd meg az életed (Squid Game) első hétvégi óraszámáról nem volt hivatalos közlés, mert csak utána vezette be a Netflix az új, felhasználószám helyett a streamelt órák számát követő mérési rendszerét. Ami biztos: a dél-koreai sikerszéria az első 28 napban több mint 142 millió előfizetői háztartást, valamint 1,65 milliárd órányi nézettséget vonzott be, ami abszolút Netflix-sorozatos csúcs.

Azért jól jön a Stranger Things friss sikere is a Netflixnek, pláne mert a vállalat szénája pár hónapja már nem áll túl jól a tőzsdén.

A tíz éve nem látott, első negyedévben kétszázezres feliratkozó-csökkenést második negyedévükre már kétmillió felhasználóra saccolják, ezt pedig egészen kellemetlenül árazta be a piac, dollármilliárdokat radíroztak ki a streamingóriás kapitalizációjából.

Üzlet Forbes 3 perc olvasás
A Netflix kimondta: nem való minden tartalmuk mindenkinek
Üzlet Szalai Péter 16 perc olvasás
Kivégzi-e a Netflix a hagyományos televíziózást? Interjú a tévézés jövőjéről
Üzlet Vaszkó Iván 4 perc olvasás
A Netflix beállhat a mozik mellé, ami nem lenne hülyeség

A Stranger Things sikere pillanatnyi fellélegzés lehet Sarandoséknak. Nemcsak a feliratkozók száma, hanem a sorozat hajmeresztő költségei miatt is: egy-egy epizód ugyanis állítólag 30 millió dollárba került, ez kilenc részre nagyjából 270 millió dolláros kontót jelent, ami a legnagyobb kasszasikerek, akár a Star Wars- vagy a Marvel-mozifilmek büdzséjével versenyez, viszont a sorozat esetében nem számolhat a vállalat egyértelmű 1-1,2 milliárd dolláros bevétellel.

A streaming jövőjét változtathatja meg

Összehasonlításképp: az eddigi rekorder, A Bridgerton család második évada összesen 193 millió órás nézőforgalmat generált premierhétvégéje során. Azt azonban nem árt megemlíteni, hogy a Stranger Things esetében kicsit csalóka a 287 millió óra: az epizódok átlagos hossza nagyjából 1 óra 20 perc.

Az HBO Max hazai bevezetésével, valamint a Disney+ érkezésével Magyarországon is egyre inkább kiéleződő streamingversenyben így a Netflix új receptúrájának sikerét ünnepelheti:

a presztízssorozatok hosszának megnyújtásával golyózhatja ki vetélytársait, hiszen a felhasználók képernyőidejét saját maga javára pumpálja.

Hogyan tovább?

A Stranger Things negyedik évadának befejező két része július elsején debütál a Netflix oldalán, a záróepizód – tessék megkapaszkodni – két és fél óra hosszú lesz.A streamingvállalat emellett már korábban bejelentette: az utolsó, ötödik évaddal búcsúszhatunk a Tótágastól.

The post Elképesztő rekord a Stranger Things új évada, és ez alapjaiban változtathatja meg a streaming jövőjét appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés