:
Breaking News

A szürke zónában terjednek itthon az összeesküvés-elméletek és az orosz álhírek

A szürke zónában terjednek itthon az összeesküvés-elméletek és az orosz álhírek

A média úgynevezett „szürke zónájára”, vagyis a különösen elfogult politikai tartalmat vagy propagandát manipulatív eszközökkel terjesztő médiumokra koncentrált a Political Capital egy friss kutatása. A cseh, a magyar és a szerb nyilvánosságban is megjelennek ilyen weboldalak és influenszerek, amelyek elsősorban extrémen pártos, konspiratív, kattintásvadász, orosz- és kínabarát tartalmakat gyártanak.

Az eredmények azt mutatták, hogy Csehországban, Magyarországon és Szerbiában a szürke zónát leginkább a szélsőséges vagy nacionalista szereplők által létrehozott „régi”, többnyire anonim, összeesküvés-elméleteket terjesztő médiumok, valamint az ismert „új” influenszerek, így például a Gődény György által is képviselt radikális oltásellenes mozgalmak határozzák meg.

Szerbiában és Magyarországon az autokrata hibrid rezsimek kulcsszerepet játszanak a szürke zóna létrehozásában,

finanszírozásában és koordinálásában, amelyet arra használnak, hogy megalapozatlan lejárató kampányokat indítsanak a politikai ellenfelek ellen belföldön, illetve hogy segítsék Oroszország vagy Kína befolyásának kiterjesztését. A magyarországi szürkezónás média – mint például a Vadhajtások vagy a Bennfentes – napi szinten terjeszt alaptalan összeesküvés-elméleteket.

Mind a „régi” szélsőséges, mind az „új” oltásellenes szürke zónás médiumok aktívan részt vesznek az Ukrajna elleni orosz agressziót legitimáló taktikai és stratégiai narratívák terjesztésében. Így például, a szerb Novi Standard, a Pečat, a Pravda, a Stanje stvari és a Webtribune terjesztették az „ukrán nácik” által az orosz kisebbség ellen elkövetett „mészárlás”, „nemi erőszak” és „genocídium” megalapozatlan vádjait, miközben tagadták vagy relativizálták az orosz hadsereg Ukrajna területén elkövetett háborús bűncselekményeit. Magyarországon pedig például a Vadhajtások publikálta kritikátlanul Vlagyimir Putyin május 9-ei győzelmi napi háborús uszító beszédének magyar fordítását a hírhedt oroszbarát Orosz Hírek alternatív Facebook-oldal segítségével.

Kapcsolódó Villámgyorsan oroszpárti aktivisták lettek az oltásszkeptikusok Európai jelenség, hogy a Covid-szkeptikus és oltásellenes csoportok az orosz–ukrán háború kirobbanásával szélsebesen orosz propagandára váltottak.

A Political Capital a Magyarországon végzett kutatásával a 2021. november 1-je és december 31-e, valamint a 2022. január 1-je és március 31-e közötti időszakok hazai politikai kampánykommunikációját vizsgálta. Kiderült, hogy nemcsak a kormánypárt, hanem az ellenzéki pártok is támaszkodnak a szürke zónás kommunikációra, de jóval kevesebb felületen és kisebb eléréssel. A magyarországi szürke zónás hálózatot kormánypárti vagy szélsőjobboldali médiumok uralják, mint például a Számok – a baloldali hírek ellenszere című oldal, a Vadhajtások vagy az anonim szélsőjobboldali Kuruc.info portál. A magyarországi hibrid rezsim médiauralmával, valamint a viszonylag aktív, alulról építkező szélsőséges szubkultúrával szemben az anonim baloldali szürkezónás médiumok – mint például az OLKT.net vagy a Gondolkodó – a szürkezónás médiakörnyezet csupán kisebb szegmensét voltak képesek mobilizálni és megszervezni.

Ukrajna Oroszország általi lerohanása alapjaiban változtatta meg a magyarországi szürke zónás médiumok által terjesztett narratívákat. 

A háború előtt valamennyi oldal figyelmét különböző politikai összeesküvés-elméletek kötötték le. A baloldali szürke zónás felületek a magyar kormány kudarcot vallott keleti nyitás politikájára irányították a figyelmet, és megnevezték Oroszországot a jelenlegi konfliktus agresszoraként. A kormánypárti szürke zónás médiumok ezzel szemben vagy a kormány „semleges”, valójában Oroszországnak kedvező, külpolitikai álláspontját támogatták, vagy közvetlenül legitimálták a háborút.

A nemzetközi összehasonlító kutatáshoz hasonlóan a hálózatelemzés azt is igazolta, hogy a magyar szürke zónás média a külföldi rosszindulatú befolyásolás egyik fő csatornája, így különösen az orosz dezinformációs narratívák táptalaja. A magyarországi szürke zóna a magyarországi politikai kommunikációt más nyugati vagy amerikai oroszpárti vagy szélsőséges hálózatokhoz kapcsolja azzal, hogy kapcsolatokat építenek ki például a The Gateway Pundit nevű alt-right oldallal vagy Matteo Salvini Twitter-fiókjával.

The post A szürke zónában terjednek itthon az összeesküvés-elméletek és az orosz álhírek first appeared on 24.hu.