:
Breaking News

Érdekel a pszichológia? 6+1 könyv, amivel mélyítheted az önismeretedet

Érdekel a pszichológia? 6+1 könyv, amivel mélyítheted az önismeretedet

Ha szakzsargonok és klisék helyett közérthető és informatív olvasmányélményre vágysz, érdemes beszerezned az alábbi könyveket.

Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Ha érdekel az önismeret, valószínűleg már rég túl vagy Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyvén. A transzgenerációs mintázatokat bemutató kötet hatalmasat ment az elmúlt években, és legnagyobb örömünkre Noémi második kötete, a Szabad akarat is megjelent azóta. A Szabad akarat elődjéhez hasonlóan szintén a felmenőktől örökölt viselkedési mintákkal foglalkozik, de ezúttal minden olyan kérdést górcső alá vesz, ami hatással van a testi-lelki egészségünkre.

A kötetben kiemelt figyelmet kap az egyik legnagyobb tabutéma, a pénz. Noémi összegzi, miért félelmetes az anyagiakról beszélni és milyen társadalmi berögződések kapcsolódnak a témához, emellett olyan önismereti kérdéseken kínál, amik segítségével jobban megérthetjük az egzisztenciális beállítottságunkat.

Egy gondolat a könyvből:

„Az önismeret és a társismeret fontos része annak feltárása, hogyan viszonyulunk az anyagiakhoz, milyen emlékeink tapadnak láthatatlanul a témához. Amikor a kutatók arra voltak kíváncsiak, mi minden jelenthet konfliktust egy párkapcsolatban, kiderült, hogy a pénz körüli viták viszik a pálmát.”

Néhány téma, amiben segítségedre lehet a könyv:

ha úgy érzed, hozzáférhetetlen tabuk és titkok árnyékolják be a családod mindennapjait,ha a kapcsolataidban visszatérő, káros mintázatok jönnek elő,ha gyakran kínoz a szégyen, az elfojtás, a tehetetlenség érzése,ha szeretnéd megérteni, honnan erednek a viselkedési mintáid.

Ha tetszett, olvasd el ezt is: Vágyi Petra: Sémáink fogságában és Békési Tímea, Dr. Koltai Mária, Korbuly Ágnes, Dr. Balogh Klára, Dr. Bárdos Katalin, Tóth Borbála, Dr. Hardy Júlia: Transzgenerációs történetek – Örökül kapott traumák és feldolgozásuk

Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz – Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz

A Pszichoforyou két szerzőjének önismereti kötete azt a 20 témát járja körbe, amivel ha akarunk, ha nem, biztos, hogy találkozunk életünk során. Szerencsére itt sem csak száraz elméletekről olvashatunk; a két nő gyakorlati példákkal és feladatokkal segíti az együttgondolkodást és az önismeret mélyítését. A 20 önismereti kérdés és válasz sokkal inkább „munkafüzet”, mint „tankönyv”, amit a saját tempókban, saját felkészültségünk szerint töltögethetünk ki.

Szó esik többek között a bizalomról, a döntésről, az érzelemszabályozásról, a feladásról, a halogatásról, a rágódásról és az önbizalomról, de olyan interperszonális kérdésekről is, mint a játszmázás, a határok megszabása vagy a megbocsátás.

Egy gondolat a könyvből:

„Bár a válaszokat saját magunknak kell megtalálnunk, sokszor akár egyetlen, a megfelelő pillanatban érkező mondat, gondolat, inspiráció is rengeteget segíthet, hogy a helyükre kerüljenek a dolgok.”

Néhány téma, amiben segítségedre lehet a könyv:

megértheted, miért olyan nehéz elkezdeni vagy befejezni valamit,mankót kaphatsz az érzelmeid kezeléséhez,választ kaphatsz arra, miért hajszolod a tökéletességet,és megértheted az önsorsrontás ördögi körét.

Ha tetszett, olvasd el ezt is: Mogyorósy-Révész Zsuzsanna: Érzelemszabályozás a gyakorlatban és Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról

Dr. Máté Gábor: A test lázadása

Az, hogy a rák, a szívinfarktus, a szklerózis multiplex és számos krónikus betegség hátterében sokszor feldolgozatlan traumák és elfojtott érzelmek állnak, nem újkeletű felismerés. A lélek folyamatosan kommunikál a testtel, ezt már abban is megfigyelhetjük, ahogy stresszhelyzetben görcsbe rándul a gyomrunk. A nyugati orvoslás általában a tünetet kezeli, a pszichológusok viszont mélyebbre nyúlnak.

Dr. Máté Gábor például tudományos kutatások eredményeit, saját tapasztalatait, pácienseinek történeteit tárja fel, és ezzel ad mankót ahhoz, hogy megértsük és csökkentsük a stressz pszichoszomatikus hatását.

Egy gondolat a könyvből:

„Egy nemrégiben végzett amerikai vizsgálatból kiderült, hogy azok a nők, akik boldogtalan házasságban élnek, de elfojtják érzelmeiket, sokkal gyakrabban halnak meg idő előtt, mint azok a társaik, akiknek szintén rossz a házasságuk, de képesek az érzelmeiket kifejezni.”

Néhány téma, amiben segítségedre lehet a könyv:

megértheted, hogy befolyásolják a gyerekkori élményeid azt, ahogy most reagálsz a stresszre,és azt is, hogy hat a világról és más emberekről alkotott képed az egészségedre,feltárhatod, milyen stresszbetegségeket hordozol magaddal,kapaszkodókat kaphatsz azt illetően, hogyan szállj szembe a mindennapi stresszel.

Ha tetszett, olvasd el ezt is: Bessel Van Der Kolk: A test mindent számontart és Rüdiger Dahkle: A lélek nyelve a betegség

Almási Kitti – A te döntésed

Almási Kittit lehet kedvelni és nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy írásai könnyed és megbízható belépőt kínálnak az önismeret útjára. Legújabb publikációja amolyan füveskönyv, egy válogatás legfontosabb előadásaiból. Szó esik benne párkapcsolatról, családról, önismeretről, autonómiáról, önvédelemről, sebezhetőségről és megküzdésről – de leginkább a döntésről, ami az ikonikus címadó előadás témája is volt.

Almási Kitti egyébként a Nyitott Akadémia YouTube-csatornáján mutatta be a kötetet egy beszélgetéssorozatban, amiben többek között Gálvölgyi János, Pataki Ági, Nagy Zsolt és Kajdi Csaba is vendégei voltak.

Egy gondolat a könyvből:

„A döntéssel meghatározzuk, merre kívánunk tartani, az elköteleződéssel pedig a magunk által kijelölt irányba haladunk. Mindez tudatosságot feltételez, amire azért van óriási szükségünk, mert ennek hiányában a rövid távú fizikai és érzelmi szükségleteink fogják irányítani az életünket, annak a végeredménye pedig nagy eséllyel nem fog tetszeni nekünk.”

Néhány téma, amiben segítségedre lehet a könyv:

ha gyakran foglalkoztat a kérdés, hogy vajon te magad irányítod-e az életed, vagy a körülmények és a környezet áldozata vagy,megértheted, hogy milyen jelentősége van a döntéseidnek, és miért fontos kitartanod mellettük,és hogy mit jelent az igazi belső szabadság, és hogyan érheted el azt.

Ha tetszett, olvasd el ezt is: Edith Eva Eger: A döntés

Pál Ferenc: Tükör által világosan – Isten arcvonásai az önismeret fényében

Ha eddig azt gondoltad, egyházi személy csak vallásos embereknek adhat útmutatót, érdemes megismerkedned Pál Feri munkásságával, aki biztosan meggyőz az ellenkezőjéről. Eleinte nem értettem, mi a nagy hype oka, és szkeptikusan olvastam a posztjait, de a Tükör által világosan új megközelítést adott több, korábban távolinak tűnő témához.

A könyv nem a keresztény vallásra korlátozódik, Pál Feri a hit általános természetét, pszichológiai szempontból vett fontosságát vizsgálja meg. Gyakran idéz más vallások képviselőitől, és külön fejezetet szentel többek között az önkritika, a szégyen, a kommunikáció és a pánikbetegség témájának. Szó esik a gyerekkori sebekről, a kapcsolatok alakulásáról, a transzcendenciáról, a gyógyuláshoz vezető útról, és legfőképpen a bizalomról, ami mindegyiknek elengedhetetlen feltétele.

Egy gondolat a könyvből:

Vess el egy gondolatot, és aratsz egy tettet. Vess el egy tettet, és aratsz egy szokást. Vess el egy szokást, és aratsz egy jellemet. Vess el egy jellemet, és aratsz egy sorsot.

Néhány téma, amiben segítségedre lehet a könyv:

ha szeretnéd fejleszteni a hited,ha kiutat keresel a sebzettségből, és hajlandó vagy tenni a változásért,ha fejlesztenéd a társas kapcsolataidat.

Ha tetszett, olvasd el ezt is: Popper Péter: Vallásalapítók

Dr. Belső Nóra: Életciklusok és hangulatzavarok

Minden életszakasznak megvan a maga szépsége és a maga nehézsége is, és bár elméletben ezt jól tudjuk, a gyakorlatban mégis villámcsapás-szerűen érkezik sokszor egy új periódus. Dr. Belső Nóra szerint azzal könnyíthetjük meg leginkább a dolgunkat, ha információt gyűjtünk és felkészülünk a biológiai, lelki, érzelmi változásokra, és segítséget kérünk, ha szükséges. A pszichiáter könyvében sorra veszi az életciklusokra jellemzi megpróbáltatásokat, és tippeket ad arra vonatkozóan, hogy küzdjünk meg a hullámvölgyekkel, és hogy építsük be a tapasztalatainkat.

Egy gondolat a könyvből:

„A legnagyobb nehézséget mindannyiunk számára talán az okozza, hogy a mai, rohamosan változó világban a generációs tapasztalatok elévülnek, nem adhatók át úgy, ahogy még akár egy századdal korábban is. (…) Minden embernek, minden generációnak újabb és újabb ismereteket kell megszereznie az élete lehetséges kockázatairól, hogy szembenézve velük, tudatosabban élve az életet, könnyebben boldoguljon a mindennapjaiban.”

Néhány téma, amiben segítségedre lehet a könyv:

az olyan jellemző életszakaszi problémák kezelésében, mint a kapunyitási- és kapuzárási pánik, kezelése, a gyerekek kirepülése, a szülés utáni depresszió kezelése, a gyász feldolgozása, a nyugdíjazás,ha szeretnéd nem tragédiaként, hanem tapasztalatként megélni a változásokat,ha meg szeretnéd érteni a szorongás és a depresszió természetét.

Ha tetszett, olvasd el ezt is: Szalay Ágnes: Éppen jókor és Zana Ágnes: Mit mondjak, hogyan mondjam? Gondolatok az életről és az élet végéről és Popper Péter: Felnőttnek lenni

+1 Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Bár Yalom ezt a könyvet eredetileg pályakezdő pszichológus-kollégáinak írta, a közérthető stílus és a hétköznapi témák miatt legalább annyit segíthet egy érdeklődő olvasónak, mint egy szakembernek. Már csak azért is, mert nagyban megkönnyíti a közös munkát, ha a páciens érti a folyamat menetét, célját, és a terapeuta szobáján kívül is erősíti az önismeretét.

Yalom sokat ír a megerősítésről, az empátiától, az itt és most erejéről, és bemutatja, hogyan használja a terapeuta saját személyiségét a gyógyításhoz. Hiszen, bármennyire is lehasítja magáról páciensei történeteit, a nap végén ő is hús-vér ember, aki hazaviszi magával a hallottakat. Ez a könyv egy kicsit azt is átadja nekem, hogyan lehetünk önmagunk segítői, és hogyan közelíthetünk magunkhoz türelemmel és szeretettel egy-egy nehezebb szituációban.

Egy gondolat a könyvből:

„A jó terapeuta soha nem próbálja kierőszakolni, hogy a beszélgetés egy bizonyos tartalom körül forogjon: az igazi terápia mindig kapcsolati és nem elméleti indíttatású”.

Néhány téma, amiben segítségedre lehet a könyv:

megismerheted a terápiás kapcsolat működését, és egyben átláthatod, mitől lesz hatékony a munka a terapeuta és a kliens között,ezáltal rájöhetsz, te milyen típusú segítő ember mellett érzed magad a legjobban,olvashatsz a legfontosabb egzisztenciális szorongásokról, az életről és a halálról, a szabadságról,megismerhetsz új önsegítő módszereket, amiket akár a mindennapokban is alkalmazhatsz.

Ha tetszett, olvasd el ezt is: Susie Orbach: Terápiában és A terapeuta esetei sorozat könyvei

The post Érdekel a pszichológia? 6+1 könyv, amivel mélyítheted az önismeretedet appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés