:

Így áll most a hitelpiac: Mészárosék csökkentik, mások emelik kamataikat

Így áll most a hitelpiac: Mészárosék csökkentik, mások emelik kamataikat

Befutottak az első nyári hitelkamat-változások, és hosszú idő után már nem csak emeléseket látni.

Felborították a banki kamatváltozások jellemzően hó eleji menetrendjét a jegybank kamatemelései: volt, hogy többször is módosítottak a hitelintézetek a hónap első napjai mellett. A júniusi emelések már megérkeztek, a Bank360.hu gyűjtötte össze őket. Hiába emeltek májusban több hullámban, ismét emelkedés figyelhető meg – a jelzáloghiteleknél azonban érdemi kamatcsökkenés is látható.

A Raiffeisen Bank emel, a Bankholdingnál csökkennek a kamatok

A Raiffeisen Bank a jelzáloghitelek kamatán emelt. Ez érintette a lakásvásárlásra és -építésre, a lakáshitelek és egyéb hitelek kiváltására felvehető kölcsönöket, a szabad felhasználású jelzáloghitelt, illetve a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt is. A bank az emelés mértékét a kamatperiódushoz kötötte:

az öt éves kamatperiódusú és a fix öt éves kamatperiódusú jelzáloghitelek 1 százalékponttal lettek drágábbak,a tíz éves és a fix tíz éves kamatperiódusú kölcsönök kamata 0,80 százalékponttal emelkedett,a fix 15 éves kamatperiódusú hitelek kamata szintén 0,80 százalékponttal emelkedett,a fix 20 éves kamatperiódusú kölcsönök kamata pedig 1,05 százalékponttal nőttek.

Az MKB Bank a jegybanki kamatemelések ellenére azonban csökkentette a jelzáloghitel kamatait, a 10 éves kamatperiódusúakat átlagosan 0,6 százalékkal, így 6,4-7,9 százalékos ügyleti kamattal lehet náluk hitelt felvenni.

Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Az élet mindig drága, az albérletpiacon most különösen
Pénz Forbes 3 perc olvasás
Financial Times: A magyar gazdaság legnagyobb kockázata lehet a jövőben Mészáros Lőrinc és az állam bankja
Pénz Forbes 3 perc olvasás
Meglöki vagy visszafogja majd a hitelkamatokat az új különadó?

A szintén a Magyar Bankholdingba tartozó Takarékbank is ugyanennyit csökkentett a tízéves hiteleknél, a fix 20 éves és a fogyasztóbarát lakáshitel kamata viszont 0,7 százalékponttal emelkedett.

A CIB Bank a személyi kölcsönének ügyleti kamatait emelte, átlagosan egy százalékponttal. A Bank360.hu gyűjtése szerint a módosítást

aktív munkabér kamatkedvezménnyel 14,95 százalék,aktív 250 kamatkedvezménnyel 11,45 százalék,7 millió forintnál magasabb felvett hitelösszeggel és aktív 250 kamatkedvezménnyel 10,45 százalék,aktív 450 és Magnifica kamatkedvezménnyel szintén 10,45 százalék az ügyleti kamat.

Feltételezhető azonban, hogy az MNB mostani döntései még majd ezután jelentkeznek a bankok hitelfeltételeiben – írja a Bank360.hu. 

The post Így áll most a hitelpiac: Mészárosék csökkentik, mások emelik kamataikat appeared first on Forbes.hu.