:

Itt az újabb MNB-lépés, menteni akarják a forintot

Itt az újabb MNB-lépés, menteni akarják a forintot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az előző hetinél 30 bázisponttal magasabb, 6,75 százalékos kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét, írja az MTI.

Az MNB döntése az MTI szerint megfelel az elemzők várakozásának, akik úgy látják, hogy a hazai gazdaság szempontjából az egyhetes betéti kamat az irányadó. A monetáris tanács keddi ülésén a jegybanki alapkamatot 50 bázisponttal, 5,90 százalékra emelte, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is.

A két kamatszint augusztusban, legkésőbb szeptember végén érhet össze 7,5-8 százalék körüli szinten.

Az MNB az egy héttel ezelőtti tenderén nem változtatott az egyhetes betét  kamatán, azt megelőzően négy héten keresztül 6,45 százalék volt a kamat; legutóbb április 21-én emelt szintén 30 bázisponttal, írja az MTI.

Pénz Forbes 1 perc olvasás
Fájdalmas sávban ragadt a forint
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Alapkamat: lassított a jegybank, megremegett a forint
Pénz Forbes 3 perc olvasás
Szakértő: minden olajembargós fejlemény hatással lehet a forintra

A kamatemelés a forint mentését is célozhatja, egy hete ugyanis még nem volt szükség emelésre. Azóta azonban tartósan a 400-as rémálomhatár felé tart a forint. A jegybank döntésére a piac azonnal kedvezően reagált, röviddel fél tíz után az euró 396,12 forintra gyengült a szerda esti 396,71 forintról. A frank jegyzése 387,11 forintól 386,33 forintra csökkent, a dolláré pedig 372,82 forintról 370,59 forintra süllyedt az MTI információi szerint.

The post Itt az újabb MNB-lépés, menteni akarják a forintot appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés