:

„Szégyelld magad!” – Orbán újra megakasztotta az EU szankciócsomagját, felháborodtak Brüsszelben

„Szégyelld magad!” – Orbán újra megakasztotta az EU szankciócsomagját, felháborodtak Brüsszelben

Szerdán újra vétózta a hatodik szankciós csomagot a magyar kormány, most nem az olajembargó miatt. Brüsszel diplomatái felháborodva állnak a döntés előtt.

Szerdán reggel az uniós nagykövetek Brüsszelben véglegesítették volna a szankciós csomagot, itt jelezte a magyar küldöttség: nem ért egyet az intézkedés egy pontjával, írja a HVG.Nem az olajembargó volt a gond, ez alól Magyarország mentességet kapott (ahogy Orbán Viktor fogalmazott: szerette volna elérni a garanciát arra, hogy ne dobják le a magyar gazdaságra az atombombát), hanem Kirill pátriárkának, az ortodox egyház fejének vagyonbefagyasztása és beutazási tilalma a téma.Az EU befagyasztaná az orosz ortodox egyházat vezető pátrárka vagyonát, aki Putyin feltétlen támogatója és tanácsadója. Kirill szentbeszédei szerint az orosz invázió a „melegfelvonulások” megfékezésére irányult, a konfliktus metafizikai jelentősségéről beszélt, írja a 444.hu.A magyarok már korábban jelezték, hogy nem támogatják a pártriárka szankcióját. A tárgyalás emiatt szakadt félbe.

Heves, felháborodott reakciókat váltott ki a vétó

A 444 összefoglalója szerint a döntés több uniós diplomatát is felháborított, hiszen a magyar kormány az utolsó pillanatban akasztotta meg a már célegyenesben lévő tárgyalási folyamatot, a problémáiról a Bloomberg és a Politico értesülése alapján pedig az Európai Tanács hétfői és keddi ülésein sem szólt.

Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Olajembargó: megszületett a megállapodás, Magyarország nem vétózott
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Orbán: El akarom érni a garanciát, hogy ne dobják le az atombombát a magyar gazdaságra
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Olajembargó: Orbán még tárgyalni sem akar róla

Az Európai Néppárt külügyi szóvivője, Michael Gahler kőkemény szavakkal illette Orbánt a döntés miatt:

„Szégyelld magad! Egyszer majd kiderül, milyen kompromittáló anyagokkal zsarolnak az oroszok” – írja Gahler Twitter-fiókja.

Orban protects Patriarch Kyrill from being sanctioned by the EU. Kyrill blesses the war crimes the Russian dictator orders in Ukraine. Shame on you! One day the Kompromat by which the Russians keep you compliant will be revealed. What an embarrassment for freedom loving Hungary!

— Michael Gahler (@gahler_michael) June 1, 2022

Orbán korábban a Kossuth rádióban beszélt május elején az esetről. „Azt mi nem fogjuk támogatni, hogy egyházi vezetőket tegyenek föl szankciós listára, ez érinti a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését, és ez szent és sérthetetlen” – idézi a kormányfőt a 444.hu.

A Bloomberg értesülései szerint a magyar kormány emellett az olajembargóval sem elégedett.

The post „Szégyelld magad!” – Orbán újra megakasztotta az EU szankciócsomagját, felháborodtak Brüsszelben appeared first on Forbes.hu.