:

Orbán Viktor a vétóról és az orosz pátriárkáról: Az álláspont régóta ismert

Orbán Viktor szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették azt, és az EU-csúcson sem emelt szót senki sem a magyar álláspont ellen – juttatta el a kormányfő nyilatkozatát az MTI-nek sajtófőnöke, Havasi Bertalan.

Hozzátette: Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással, ezek a döntések mindenkire kötelezőek.

Előzmények

Szerdán reggel az uniós nagykövetek Brüsszelben véglegesítették volna a hatodik szankciós csomagot, itt jelezte a magyar küldöttség, hogy nem ért egyet az intézkedés szóban forgó pontjával – tehát nem az olajembargóval volt a gond.Az EU befagyasztaná az orosz ortodox egyházat vezető pátriárka vagyonát, aki Putyin feltétlen támogatója és tanácsadója. Kirill szentbeszédei szerint az orosz invázió a „melegfelvonulások” megfékezésére irányult, a konfliktus metafizikai jelentősségéről beszélt.„Szégyelld magad! Egyszer majd kiderül, milyen kompromittáló anyagokkal zsarolnak az oroszok” – üzente Orbánnak a Twitteren az Európai Néppárt külügyi szóvivője, Michael Gahler a döntés kapcsán. Több ebből „Szégyelld magad!” – Orbán újra megakasztotta az EU szankciócsomagját, felháborodtak Brüsszelben

The post Orbán Viktor a vétóról és az orosz pátriárkáról: Az álláspont régóta ismert appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés