:

Már az MNB is beszólt Parraghnak, de nem arra, amire gondolnál

Már az MNB is beszólt Parraghnak, de nem arra, amire gondolnál

„Felesleges és hamis állításoknak” nevezte Parragh László jegybankot bíráló kijelentéseit a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A sorok között a pedagógusok és tűzoltók felháborodását is jogosnak találta a jegybank, a forintárfolyamról szóló kritikákat ugyanakkor szó nélkül hagyta.

Kemény közleményben utasította vissza az MNB Parragh László “felesleges és hamis” nyilatkozatait. A jegybank főképp a monetáris politikára, de áttételesen a pedagógusok felháborodására is reagálva úgy fogalmazott, hogy

a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az elmúlt hetekben a gazdaság és a társadalom megbecsült szereplőivel kapcsolatban is számos alaptalan kritikát fogalmazott meg.

„Szakmailag abszurd”

Az MNB szerint hamis az az állítás, hogy a jegybank nem ismerte fel kellő időben az infláció veszélyeit. Ezzel szemben a jegybank, mint közleményükben írják:

már a pandémiát megelőző években, 2017 és 2020 között szinte egyedüliként tudta teljesíteni inflációs célját,a világjárvány berobbanását követően pedig Európában az elsők között, már 2021 elején jelezte az inflációs veszély közeledését.Elsőként mondta ki a világ jegybankjai közül, hogy nem csupán egyszeri, hanem tartós kockázatot jelent a magas infláció az egész világon.Több mint 500 bázispontot emeltek az alapkamaton, ami az egyik legnagyobb mértékű az Európai Unióban.

Szintén visszautasította az MNB a monetáris és fiskális gazdaságpolitika együttműködésének hiányáról szóló állításokat is, hiszen elmondásuk szerint a Magyar Nemzeti Bank a kormánnyal és a gazdaságpolitika szereplőivel közösen hajtotta végre a sikeres válságkezelést.

A Magyar Nemzeti Bank zárásként arra kérte az MKIK elnökét, hogy “a szakmailag abszurd állításait a jövőben körültekintőbben, a tényeket jobban megismerve fogalmazza meg”.

Előzmények

Parragh László múlt heti interjúja kiváltotta a tanárok és a tűzoltók felháborodását, ugyanakkor az iparkamarai elnök az MNB-t is bírálta, amiért „végig tagadták” az inflációs kockázatokat. Az ATV-nek adott tegnap esti interjújában úgy fogalmazott Parragh, hogy a jegybank talán túlzottan is független a kormánytól, a monetáris és a fiskális politika közötti együttműködés komoly felhőkkel terhelt, aminek a levét az ország issza meg.

A jegybank árfolyampolitikáját sem kímélte az MKIK elnöke. Szerinte az MNB hátradőlt és nem foglalkozott a területtel, a gyenge forintárfolyam pedig hosszú távon egyértelműen probléma, nem szabadott volna ilyen szinten elengedni.

Az MNB mai közleménye ugyanakkor nem reagált ezekre az állításokra.

Pénz Forbes 1 perc olvasás
Itt az újabb MNB-lépés, menteni akarják a forintot
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Alapkamat: lassított a jegybank, megremegett a forint
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Kata vagy nem kata? Jövőre gyökeres változás jöhet

The post Már az MNB is beszólt Parraghnak, de nem arra, amire gondolnál appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés