:

Orbán örülhet: volt Kirill, nincs Kirill

A magyar kormány tiltakozása miatt lekerült Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője az Európai Unió szankciós listájáról.

A hírről a Euronews írt uniós diplomatákra hivatkozva, de más hírügynökségek is hasonlóan értesültek erről.

A hatodik szankciós csomag részeként az EU befagyasztotta volna a pátriárka vagyonát, és az EU-ba utazását is megtiltották volna. Brüsszel azzal vádolta a pátriárkát, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni háborúját. Egy prédikációjában azt mondta, Oroszország nem támadott meg senkit, csak a határait védte.

Előzmények

Szerdán reggel az uniós nagykövetek Brüsszelben véglegesítették volna a hatodik szankciós csomagot, itt jelezte a magyar küldöttség, hogy nem ért egyet az intézkedés szóban forgó pontjával – de már nem az olajembargóval volt a gond. Az EU befagyasztaná az orosz ortodox egyházat vezető pátriárka vagyonát, aki Putyin feltétlen támogatója és tanácsadója. Kirill szentbeszédei szerint az orosz invázió a „melegfelvonulások” megfékezésére irányult, a konfliktus metafizikai jelentősségéről beszélt. „Szégyelld magad! Egyszer majd kiderül, milyen kompromittáló anyagokkal zsarolnak az oroszok” – üzente Orbánnak a Twitteren az Európai Néppárt külügyi szóvivője, Michael Gahler a döntés kapcsán. Több ebből „Szégyelld magad!” – Orbán újra megakasztotta az EU szankciócsomagját, felháborodtak Brüsszelben Orbán Viktor a vétóról és az orosz pátriárkáról: Az álláspont régóta ismert

The post Orbán örülhet: volt Kirill, nincs Kirill appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés