:
Breaking News

100 nap után Ukrajna 20 százaléka van orosz kézen – a háború számokban 

Kereken 100 napja tart az ukrajnai háború. Ez idő alatt Ukrajna 20 százaléka került orosz kézre, és 5,3 millió kiskorú szorult humanitárius segélyre. 13 millió embernek el kellett hagynia az otthonát.

A második világháború óta nem volt olyan fegyveres konfliktus, amiben ennyi fiatal vált volna földönfutóvá, számolt be az Unicef közleményéről a Euronews. A gyermekvédelmi világszervezet szerint

Ukrajnában 3 millió, míg a külföldi menekülttáborokban további 2,3 millió kiskorú szorul azonnali humanitárius segítségre. Háromból két gyereknek el kellett hagynia az otthonát.

– írja a közlemény.

Az ENSZ adatai szerint az ukrán lakossá több mint negyede menekült el a harcok elől, összesen mintegy 13 millió ember. Azok akik maradtak, minden hajnalban bombariadóra kelnek, nincsen áram és víz a lakásukban, és az élelmiszerük is fogytán.

Ukrajna húsz százaléka van orosz kézen

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a háború századik napján tartott beszédében elmondta, hogy az orosz erők jelenleg Ukrajna területének 20 százalékát, közel 125 ezer négyzetkilométert tartanak ellenőrzésük alatt. Ez magában foglalja a Krím mellett Kelet-Ukrajna azon részeit, amelyeket az orosz szakadárok még 2014-ben foglaltak el.

Zelenszkij azt állította, hogy több mint 30 ezer orosz katonát öltek meg a több mint három hónappal ezelőtti háború óta, igaz ez nem hivatalos információ. Zelenszkij szerint ez több, mint a Szovjetunió halálos áldozatainak száma az afganisztáni háború 10 évében, és több, mint Oroszország halálos áldozatainak száma a két csecsen háborúban.

The post 100 nap után Ukrajna 20 százaléka van orosz kézen – a háború számokban  appeared first on Forbes.hu.