:

3D-nyomtatással készült fület kapott egy nő

3D-nyomtatással készült fület kapott egy nő

A 3DBio Therapeutics amerikai biotechnológiai cég egy 3D-nyomtatással készült fület ültetett be az egyik páciensükbe – írja a The New York Times. A közleménye szerint a beavatkozásra azért volt szükség, mert a 20 éves nő egy veleszületett rendellenességgel küzdött, amely miatt kicsi és torz volt az egyik füle.

Az operációt végző vállalat az alany saját sejtjeinek felhasználásával nyomtatta ki a fület, amely egy olyan öntőformában készült, amely pontosan illeszkedett a beteg füléhez. A műtét idén márciusában ültették be, de a vállalat csak most számolt be az eredményről. Közleményükben hangsúlyozták: a műfül idővel tovább fog regenerálódni, és idővel a természetes fül kinézetét és érzetét fogja adni. Több információt azonban nem közöltek, a New York Times szerint azért, mert a technológia üzleti titoknak minősül.

A cégnél jelenleg is tart a technológia klinikai tesztelése, amelyben jelenleg 11 páciens vesz részt. Az Interesting Engineering szerint azt még túl korai lenne megmondani, hogy a nyomtatott fül, illetve az ilyen szervek teljesen biztonságosnak minősíthetők-e. A 3DBio Therapeutics vezetői szerint még mindig nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy a szervezet kilöki majd a fület. Azonban hangsúlyozták: a beteg saját sejtjeiből építették fel a szervet, ez pedig elméletben nagyban képes csökkenteni a szövődmények kialakulásának kockázatát.

The post 3D-nyomtatással készült fület kapott egy nő first appeared on 24.hu.