:
Breaking News

Hatalmas a különbség a lakáshitel-ajánlatok között, milliók múlhatnak ezen

Hatalmas a különbség a lakáshitel-ajánlatok között, milliók múlhatnak ezen

A banki ajánlatok olyan széles skálán mozognak, hogy tudatos választással nagy mértékben csökkenthetőek az általános kamatemelés törlesztőrészletre gyakorolt hatásai. Főleg úgy, hogy a bankok az ügyfelekért folytatott versenyben immár a kamatcsökkentéssel is élnek. Teljes futamidőre nézve milliók maradhatnak a zsebünkben.

A kamattámogatott, zöld hitelek csúcsra járásának köszönhetően 145 milliárd forintot közelítő lakáshitelt helyezett ki a magyar bankszektor 2022 áprilisában, írja a Money.hu friss elemzésében.

Ugyanakkor az is látszik, hogy a hazai lakáshitelpiac a kamatok emelkedése miatt gyökeresen átalakult. A folyósított összegnek 52 százalékát már a támogatott hitelek hozták. A kamatok emelkedése miatt idén áprilisban már 20 százalékkal kevesebb, 69,2 milliárd forint értékű piaci kamatozású hitelt tudtak kihelyezni a bankok az ügyfeleiknek, mint egy évvel korábban.

Sokat spórolhatunk jó bankválasztással

A Money.hu szerint most mindennél fontosabb, hogy az ügyfelek összehasonlítsák a bankokat.

A fenti paraméterekkel rendelkező hitelek esetében a legkedvezőbb és a leggyengébb banki ajánlat között a kamatkülönbözet 1,9 százalékos, ami magasabb, mint az az 1,68 százalék amennyivel egy év alatt az átlagos hitelkamat drágult. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő bank kiválasztása ma a fenti példában szereplő hitel esetében 10 ezer forintos, 7-8 százalékos törlesztőrészlet megtakarítást hozhat. A futamidő egészére a megtakarítás akár 6 millió forint is lehet.

A Raiffeisen Bank június 1-től az 5 éves kamatperiódusú hiteleit 100, a 10 éves kamatperiódussal bírókat és a 15 éves fix kölcsöneit 80, míg a 20 éves végig fix hiteleket 105 bázisponttal emelte. A 10 évre fixált hitelek esetében adja a bank a legkedvezőbb ajánlatot, itt 7,19 százalékról indul a kamat. A CIB Banknál az 5 és a 10 éves kamatperiódussal bíró Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek és a végig fix lakáshitelek egységesen 49 bázisponttal drágultak. A legjobb ajánlat itt is 7,19 százalék, ehhez 11 évnél hosszabb, végig fix kamatozású hitelt kell igényelni és meg kell felelni a Magnifica kedvezménycsomag folyósítási feltételeinek. A K&H Bank júniustól csak a leggyengébb, K6 minősítést kapó ügyfeleknek jelentett be kamatemelést. Ezzel a bank is átlépte a bűvös 10 százalékos szintet. A 15 éves fix kölcsönt a legrosszabb minősítéssel bíró ügyfelek 9,95 százalék helyett 10,19 százalékos kamaton kaphatják meg, míg a 20 évre fix konstrukcióan 49 bázispontos emelés után 9,9 százalék helyet 10,39 százalék az ajánlat. A Raiffeisen kondíciós listájában jelenleg 8,84 százalék a legrosszabb kamatajánlat. Pénz Forbes 2 perc olvasás
Így áll most a hitelpiac: Mészárosék csökkentik, mások emelik kamataikat
Pénz Forbes 3 perc olvasás
Meglöki vagy visszafogja majd a hitelkamatokat az új különadó?
Üzlet Forbes 4 perc olvasás
A legtöbben hagyják elértéktelenedni a pénzüket, pedig kisebb bankoknál már egész jó kamatok vannak

Kamatcsökkentő akciók jönnek

A bankoknak azzal is szembesülniük kell, hogy kikopik alóluk a fizetőképes kereslet. A jegybank hitelfék-szabályai alaposan lecsökkentik a potenciális ügyfélkört. A kamatok emelkedése miatt a törlesztőrészlet kigazdálkodásához egyre magasabb összegű igazolt nettó jövedelem kell. Ez pedig alaposan megrostálhatja a potenciális hitelfelvevők körét. A bankok egyre nagyobb része kényszerül majd arra, hogy bizonyos paraméterek mellett kedvezményes kamatot és így törlesztőrészletet kínáljon ügyfeleinek.

The post Hatalmas a különbség a lakáshitel-ajánlatok között, milliók múlhatnak ezen appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés