:

Déli parti vonatozás 2022-ben: íme az újdonságok

Most hétvégétől már öt útvonalon suhanhatunk emeletes Kiss vonatokkal a Balaton déli partjára és vissza – jelentette be Vitézy Dávid, a Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) átmeneti vezetője a frissen megalakult szervezet új bővítési, menetrendfejlesztési döntéseiről.

A fejlesztések egy része nem szezonális, például nagyon sok település kap sűrűbb, általában ütemes összeköttetést fontos irányokban, és javul a vonat-busz együttműködés is az országban több helyen, számolt be róla posztjában Vitézy.

Ami a nyári szezont illeti: június 18-tól augusztus 28-ig a korábbinál több régióból lehet átszállás nélkül vonatozni a Balatonhoz, több helyen Kiss motorvonattal, írja az NKK-vezérigazgató.

Hol, merre, mikor?

A Kiss járatai: Szolnok–Újszász–Nagykáta–Budapest–Fonyód; Nyíregyháza–Debrecen–Budapest–Siófok; Szob–Vác–Budapest–Fonyód; Szolnok–Cegléd–Budapest–Siófok; Fonyód–Budapest (csak vasárnaponként).

Teljesen új, helyjegyes, Kiss vonatos járat lesz Vitorlás expressz, Budapest keleti agglomerációjából, a 120a vonalról viszi az utasokat közvetlenül Szolnokról indulva Újszász, Nagykáta, Sülysáp, Maglód, Ecser érintésével Fonyódig – csak hétvégén.Helyjegyes Panoráma expresszként emeletes Kiss megy Nyíregyházáról Siófokig hétvégente. Kevés megállással, Nyíregyházáról, Debrecenből, Hajdúszoboszlóról, Szolnokról gyors eljutást tesz lehetővé a déli parti városig.Az Aranypart expressz mindennap jár, de most nemcsak Nyíregyházától, hanem ismét Záhonytól Fonyódig.Vasárnap este az Esti csók nevű, szintén Kiss vonatból kiállított, helyjegyes mentesítővel mehetünk a déli parttól Kelenföldön át Kőbánya-Kispestig. Indulás este 6-kor Fonyódról, a járat menetrend szerint 20 óra 8 perckor már Kelenföldön van.A Vác és Dunakeszi felől Budapesten át Fonyódig közlekedő Jégmadár Kiss idén már az előszezonban is menni fog hétvégente.Felármentes Flirtből is több lesz idén, a Budapestről Fonyódra, illetve Balatonszentgyörgyre járó Déli Parti Interrégiók is korszerű, klímás motorvonatok lesznek.

További balatoni menetrendi fejlesztések Vitézy szerint, hogy több lesz az éjszakai vonat,  bemutatkoznak az új étkezőkocsik, és hogy több vonatban is elérhető lesz az 1. osztály, az északi part felé közlekedő vonatokon is.

2022 rekordév lesz?

Vitézy azt is összefoglalta, hogy 

tavaly több mint 22 százalékkal nőtt a teljes balatoni forgalom 2020-hoz képest,a 2 millió 134 ezres évi utasszám pedig alig marad el a 2019-es adattól,sőt az idei előszezon eddigi két hetében, 2019 azonos időszakához képest +48, 2021 azonos időszakához képest pedig +116 a balatoni forgalom,így Vitézy szerint minden remény megvan arra, hogy idén rekord lesz.

The post Déli parti vonatozás 2022-ben: íme az újdonságok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés