:

High-tech varázsrúd – kipróbáltuk a Philips sok-az-egyben csodaporszívóját

High-tech varázsrúd – kipróbáltuk a Philips sok-az-egyben csodaporszívóját

Legyen brutál erős, kitartó, könnyű és komfortosan kezelhető: ezt várjuk ma el a nálunk is egyre népszerűbb rúdporszívóktól. Kár, hogy a modellek nagy része képtelen megfelelni e kihívásoknak. Megnéztük, hogy a jelenlegi kínálat egyik sokat ígérő versenyzője, a durván negyedmilliót kóstáló Philips 8000 Aqua Plus is elvérzik-e a harcmezőn.

Amikor bő másfél évtizede először találkoztam egy nagy svéd márka akkumulátoros rúdporszívójával, sokkolt az élmény. Egyáltalán nem szívott, még egy kiscica bébibolyhát sem volt képes eltávolítani a padlóról, cserébe viszont igen hamar le is merült.

A Philips 8000 Aqua Plus egy sokoldalú rúdporszívó. Kép: Philips

Tíz évvel később megint tettem egy próbát, ezúttal egy francia márkával, de úgy tűnt, megállt az idő ebben a szektorban, ugyanazok a problémák jelentkeztek.

Emiatt aztán meglehetősen szkeptikusan álltam a Philips 8000 Aqua Plus névre hallgató masinához, annak ellenére, hogy a hivatalos termékinformációk alapján kifejezetten életképesnek tűnt a készülék, legalábbis papíron.

Mielőtt nekiálltam a kicsomagolásának, úgy döntöttem, nem leszek hajlandó kompromisszumokat kötni. Mégiscsak egy takarítóeszközről van szó, lehet, hogy a rúdporszívók elméletileg egy csomó előnyt kínálnak hagyományos társaikhoz képest, ha viszont emiatt a tisztítás minőségével kell fizetni, akkor az egész fabatkát sem ér.

Mire jó?

A Philips 8000 Aqua Plus lelke egy kézi eszköz, a központi egység. Ez tartalmazza a motort és a portartályt, és erre lehet egyszerűen rádugdosni a különféle perifériákat, például a hosszabbító csövet, vagy közvetlenül a fejeket, keféket is.

A kiegészítőknek köszönhetően igen sokoldalú. Kép: Philips

Kiegészítőkkel szépen ellátták, méretes dobozában megtalálható egy-egy komplex padlószívófej, speciális felmosófej, miniturbó kefe, keskeny szívófej, valamint a fémcsőre applikálva egy beépített kefe is. A perifériák összedugdosása, cseréje nem igényel semmilyen szaktudást, egy mozdulattal végrehajtható ez a folyamat. Jár mellé egy fali konzol is, amire fel lehet lógatni, de egyszerűen beállítható a sarokba is, vagy bárhova, ahol akad egy nagyjából 40×10 centiméteres placc. Tehát tényleg nagyon kevés helyet foglal, nincs is szem előtt egyáltalán.

A kiegészítőknek és magának a kialakításnak köszönhetően kifejezetten sokoldalúan használható. Tehát lehet vele padlót, szőnyeget, padlószőnyeget, kárpitot, függönyt is tisztítani, morzsaporszívóként is bevethető, és a sarkokhoz is hozzáférünk.

Leggyakrabban a 360 fokos padlószívófej került elő, amit elláttak apró LED-ekkel is. Ezek megvilágítják a felületet, és jól mutatják, hogy található szennyeződés, egyszerűen szuperhasznos kis szolgáltatás. Mivel akkumulátoros és kicsi, ezért egy autóban is viszonylag egyszerűen bevethető.

A beépített lámpák nagyon hasznosak.

Egyik különlegessége a speciális felmosó fej, amely tartalmaz két kicsi, vegyszert is toleráló víztartályt. Ennek köszönhetően egyszerre lehet felporszívózni és feltörölni a felületet, ami tényleg rémesen praktikus lehet. A tartályok mondjuk picik, körülbelül negyven négyzetmétert lehet egy töltettel felnyalni, tehát ez inkább akkor jöhet jól, ha lokális szennyeződést kell likvidálni.

Szívóteljesítmény és üzemidő

A Philips boszorkánykonyhájában valamibe nagyon belenyúlhattak: saját fejlesztésű Powercyclone 10 rendszerű motorjuk meglepően erős. Három fokozatban használható, a legdurvábbnál még a hosszú szálú szőnyegbe tapadt kutyaszőrt is sikerült eltávolítani, ami azért feketeöves kihívásnak számít. A porcicákat, lazább szennyeződéseket, morzsákat már az ECO móddal is felszedi.

Felmosásra is használható. Kép: Philips

A modellt ugyebár nem kell és nem is lehet a konnektorba dugni a működés közben, a szükséges energiát ugyanis egy beépített akkumulátorból kapja. Általában az ilyen típusú készülékeknek ez az egyik gyenge pontja, hiszen rengeteg olyan modell van, aminél be kell érni néhány perces vagy maximum negyedórás üzemidővel, ami értelemszerűen semmire sem elég. Na, ezt itt viszont egész vállalhatóan oldották meg. A leggyengébb fokozaton 80 percen át használható, turbó módban pedig 28 percnyi működésre elegendő a telep.

Ez azért általában elég arra, hogy feltakarítsuk a házat vagy lakást, de nyilván az lenne az ideális, ha sikerülne még jobban megnövelni az időtartamot. Az nem az igazi, hogy 5 órára van szükség ahhoz, hogy csurig teljen az akkumulátor energiával, az viszont tetszett, hogy magát a töltést igen kulturáltan oldották meg egy mágneses fej segítségével, amit csak rá kell cuppantani a készülékházra.

Több ebből Egy kiállítás (izgalmas) gépei – Bomba eszközök a pesti konyha show-n!

Portartály és kezelés

A tartály is kritikus pont e masináknál. itt értelemszerűen nincs lehetőség olyan nagy mennyiségű tárolók alkalmazására, mint amit a hagyományos porszívóknál megszokhattunk. Egyrészt a hely sem elég, másrészt túl nehézzé tennék egy idő után a készüléket. A Philips mérnökei egy 0,6 literes műanyag portartály mellett döntöttek, amihez nem szükséges külön zsák, és így egyszerűen kiönthető a tartalma a kukába.

A lelke a portartályt, a motort és a szűrőket is tartalmazó, önmagában is használható egység.

Ki is lehet mosni, szóval a tisztítása sem bonyolult. A 0,6 literes térfogat viszont azt jelenti, hogy gyakorlatilag 1-2 komolyabb takarítás után már meg is telik, attól függően, mekkora por, kosz volt otthon. A háza átlátszó, így mindig lehet látni, hogy mikor jött el az idő, hogy kiborogassuk a kukába.

Itt kell megjegyezni, hogy a termék rendelkezik egy többrétegű szűrőrendszerrel, ez elméletileg képes a levegőben található szennyeződések, bacilusok, allergének, gombák, spórák 99,9 százalékának kiiktatására. Mivel nincsen otthon mérőlaborom, ezért ezt el kell hinni bemondásra, de az allergiások számára például fontos infó lehet.

A kéziporszívó üresen durván másfél kilogramm, amit egy gyerek vagy egy idősebb felhasználó már nehéznek találhat. Ha a csővel együtt használjuk, akkor az jelentsen csökkenti a megtartandó súlyt, ha tologatjuk vagy húzogatjuk, akkor már nem érezni nehéznek.

A súlya nem vészes, és van rajta LCD kijelző is.

A készülékház felső részén található egy LCD-kijelző, amely folyamatosan informál a töltöttség állapotáról, és jelzi, ha cserélni kell a tartályt, vagy ha bármilyen egyéb probléma lépett fel. Mellé helyezték el a teljesítményszabályozó kapcsolót, amely kézre áll. A már említett padlókefe kellően lapos és forgatható, így szépen ráfekszik a felületre, és akár az ágy alatt is egyszerűen ki lehet takarítani a segítségével.

Megéri?

A Philips 8000 Aqua Plus, egészen pontosan a nálam járt XC8349/01 típusjelzésű modell bebizonyította, hogy hiba lenne leírni az álló rúdporszívókat. Nehéz, de lehet ebben a termékcsaládban is valóban használható és nem csak dizájnos, jól mutató eszközt letenni az asztalra. Persze, még mindig lehetne hova fejlődni, szuper lenne a nagyobb üzemidő, a gyorsabb töltés, vagy akár egy picit nagyobb kapacitású portartály.

Takarítás után mindenki boldog, aztán lehet kezdeni elölről az egészet. Kép: Philips

Tény, hogy ezekkel azért együtt lehet élni, és az is igaz, hogy a szívóteljesítményre, a sokoldalúságra és a kezelhetőségre nem nagyon lehet panasz. Mondjuk, mindez az árán is meglátszik, hiszen a Philips 8000 Aqua Plus nem egy olcsó darab: 220 000-240 000 forintot kérnek el érte. Tegyük hozzá, manapság a hasonló kategóriájú állóporszívók bizony nagyjából ennyibe kerülnek, szóval extrémen drágának nem nevezhető.

The post High-tech varázsrúd – kipróbáltuk a Philips sok-az-egyben csodaporszívóját appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés