:
Breaking News

A pékségektől a sörgyárakig – Hővisszanyerő rendszerekkel a gazdaságos és fenntartható működésért

A pékségektől a sörgyárakig – Hővisszanyerő rendszerekkel a gazdaságos és fenntartható működésért

Az energiafogyasztás és a költségcsökkentés nem csak a fenntarthatóság, hanem a növekvő energiaárak miatt is fókuszba került az utóbbi időben. Az egyik hatékony – ökológiailag is jó megoldás – az úgynevezett hővisszanyerés, hiszen miért engedjük ki a hőt a levegőbe, ha fel is használhatjuk? Bemutatjuk az Almeva cégcsoportot.

A hulladékhő felhasználása nem 21. századi elképzelés, már 200 évvel korábban is elkezdtek ebbe az irányba haladni egyes termelési ágazatokban, amikor a maradék hőt a termelési alapanyagok előmelegítésére kezdték el felhasználni. A múlt században ezt az elvet már alkalmazták a legtöbb iparágban. A folyamatos emisszió csökkentésére vonatkozó nyomás, az emelkedő energiaárak és a technológia jelenlegi rohamos fejlődése együttesen oda vezet, hogy a hővisszanyerő rendszerek beruházása akár két évnyi használat után is megtérülhet.

„A hővisszanyerő rendszereket úgy tervezték, hogy semmilyen módon ne korlátozzák a technológiai folyamatokat és a termelés működését. Ha egy alkatrészt tisztítani vagy karbantartani kell, a termelés nem áll le, hanem folytatódik – a rendszer egy bypasson keresztül kapcsolódik. Magának a hővisszanyerő rendszernek a megtervezése előtt csak azt kell tudni, hogy hol és mire fogják felhasználni a hőt” – magyarázza Mareček Pavel, az Almeva cégcsoport ügyvezetője. A cégcsoport elsősorban minőségi égéstermék-elvezető rendszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.

Az Almeva akár kulcsrakész hővisszanyerő rendszereket is le tud szállítani a dán Exodraft gyártótól. Jellemzően a legnagyobb hőfelhasználó és hővisszanyerő cégek közé tartoznak a pékségek, az öntödék, a fémmegmunkáló üzemek, az italgyártók, a sörfőzdék, a papírgyárak, az autógyártók, a festőüzemek, vagy például a kávépörkölők. „A hővisszanyerő rendszer a vállalat irányító rendszeréhez csatlakoztatható, és így folyamatosan nyomon követhető.  A rendszer két fő hatása: ökológiai, azaz az energia felhasználás- és CO2-kibocsátás csökkenése, és gazdasági, mivel a beruházás a mai energiaárak mellett már körülbelül két-öt év működés után megtérül” – mondja Mareček Pavel.

FOLYAMATOS NYOMON KÖVETÉS

„Az energiaárak évről évre folyamatosan emelkednek, így a beruházás megtérülése ennek fényében sokkal rövidebb. Ezenkívül az ügyfél a számítógép kijelzőjén láthatja az adott időszakra vonatkozó energiafelhasználást és -megtakarítást, és könnyen megtudhatja, hogy havonta mennyi energiát takarít meg” – emlékeztet Mareček Pavel. Az is érdekes tény, hogy az égéstermékből, vagy más termikus folyamatokból származó energiaveszteség általában 15–20 százalék körül van, a hatékonyságot pedig hőmérséklet- és nyomásérzékelőkkel ellenőrzik. Tekintettel arra, hogy ezek a rendszerek a hő akár 90 százalékát is képesek visszanyerni, a veszteség mértéke mindössze 2 százalék. Ezen túlmenően a visszanyert hő felmelegíti a vizet, amely aztán felhasználható a vállalaton belül helyi és távfűtésre, a termelési folyamatba vissza-forgatva, vagy akár mosáshoz, takarításhoz.

Az Exodraft, amelyet Magyarországban kizárólag az Almeva képvisel, már több száz hővisszanyerő rendszert telepített Európa-szerte. Az Almeva cégcsoport nemcsak Magyarországon, hanem Csehországban, Szlovákiában, Litvániában és Bulgáriában is bonyolít projekteket. 

Fontos kérdés lehet, hogy mennyi valójában egy hővisszanyerő berendezés élettartama? „Magát a rendszert tartós anyagokból tervezték, gyártották, és a rendszeres karbantartás esetén az élettartama több mint negyed évszázad” – mondja az Almeva cégcsoport vezetője. (x)

ALMEVA HUNGARY KFT.

Az Almeva Hungary Kft. egy dinamikusan fejlődő magyar vállalat, budapesti székhellyel. A svájci Almeva csoport tagja, amely égéstermék-elvezető rendszerek gyártásával, értékesítésével és forgalmazásával foglalkozik. A vállalat széles portfólióját kéménytartozékok, Exodraft égéstermék-elvezető ventilátorok és a Kesa Aladin égéstermék-elvezető méretező szoftver alkotják.

The post A pékségektől a sörgyárakig – Hővisszanyerő rendszerekkel a gazdaságos és fenntartható működésért appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés