:

Brutális drágulás: marad az év végéig, májusban az árstopok sem segítettek

A Világgazdaság arról ír, hogy elemzők szerint májusban 10 százalék felett lehetett az infláció, és a pénzromlás üteme kétszámjegyű maradhat éves átlagban is. Az élelmiszerek drágulnak leginkább.

Hiába az árstopok, nem fékezett az infláció a Világgazdaság által megkérdezett elemzők szerint, az élelmiszereknél a hat, hatóságiáras terméket kivéve minden jóval drágább volt májusban, mint tavaly ilyenkor.

A szakértők az év ötödik hónapjára 10,4 százalékos pénzromlásra számítanak, 2022 egészében 10, a jövő évben 6,7 százalékos áremelkedés következhet – az előbbi két mutatónál 0,5 és 1 százalék volt a különbség a legalacsonyabb és legmagasabb becslés között, az utóbbinál viszont 3,2 százalék a lap által megkérdezett elemzők körében. Ezek a prognózisok jóval pesszimistábbak, mint a kormányé. Az árstopok visszafogták az árakat, így is nagyon magas az infláció, ennek alapvető okai: emelkedő energiaárak, akadozó ellátási láncok, gyenge forint, magas bérdinamika és magas kereslet. A különadók miatt később és magasabb szinten tetőzhet idén az infláció, mint korábban várták. Van elemző, aki szerint még decemberben is 10 százalék lehet az infláció, ami szeptemberben tetőzhet – érdemi javulás a jövő év második felében jöhet. A búzaárak robbanása miatt a következő hónapokban tovább emelkedik a liszt ára, ami ugyan a kiskereskedelemben nem jelenik meg, de a teljes sütőipart érinti, ezért nyáron tovább fognak drágulni a pékáruk is

The post Brutális drágulás: marad az év végéig, májusban az árstopok sem segítettek appeared first on Forbes.hu.