:
Breaking News

Átírt rezsicsökkentés: csődhullám jöhet?

Átírt rezsicsökkentés: csődhullám jöhet?

A kormány szűkítette a rezsicsökkentés kedvezményezetti körét, ami érzékenyen érinti a kisebb cégeket.

Ahogy arról tegnap írtunk, a különadók részletszabályai mellett a kormány arról is döntött, hogy a rezsicsökkentésből kizárja a kisebb cégeket és az önkormányzatokat.

Egy nagy szám: 7

Ötszörös, de akár hétszeres is lehet a rezsiár emelkedése azoknál a kisvállalkozásoknál, amelyek kikerülnek most a rezsicsökkentésből – mondta el Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az RTL híradójának.

Mi volt eddig?

A 10 főnél kevesebbet foglalkoztató, és 4 milliárd forint nettó bevételnél kevesebbet elérő vállalkozások tavaly év végén kerültek be a rezsicsökkentés védőernyője alá, vagyis innentől nem a piaci árat fizették az energia után. Ez nagy könnyebbség volt a számukra, hiszen a covid mellett egyszerre jelentkezett a munkaerőhiány, az ellátási láncok akadozása, a nyersanyag- és készlethiány.

Az európai energiaárak azonban annyira elszálltak, hogy a költségvetés számára egyre nagyobb terhet jelent, hogy kipótolja a fogyasztók által kifizetett és a valódi piaci ár közötti különbözetet. A kormány csökkentette azok körét, akik a kedvezményt igénybe vehetik, lényegében maradtak a családok, ott viszont vagyoni helyzettől függetlenül mindenki számára elérhető az alacsonyabb ár (arról a G7 írt korábban, hogy a rezsicsökkentés valódi nyertesei nem a szegényebb rétegek).

Mi lesz most?

A kormány döntése értelmében a kisebb cégek mellett az önkormányzatok is kikerülnek a kedvezményezetti körből, vagyis innentől jóval többet fognak fizetni az áramért és a gázért.

Perlusz szerint az érintett cégek jelentős áremelésre kényszerülhetnek, de még így sem biztos, hogy ezzel elkerülhető a kisebb cégek tömeges csődje. A VOSZ egyeztetni szeretne emiatt a kormánnyal.

Elemzők szerint a kormány intézkedései miatt később tetőzhet az infláció és év végéig kétszámjegyű maradhat.

The post Átírt rezsicsökkentés: csődhullám jöhet? appeared first on Forbes.hu.