:
Breaking News

Megérkezett hozzánk is: 10 dolog, amit mindenképp tudnod kell a Disney+ streamingszolgáltatóról

Megérkezett hozzánk is: 10 dolog, amit mindenképp tudnod kell a Disney+ streamingszolgáltatóról

Mikor, mennyiért, hogyan és mivel indul el itthon a világ legnagyobb szórakoztatóipari cégének streamingkánaánja? Íme a legfontosabb kérdések és válaszok.

Egy héten belül ötre nő az itthon is elérhető nagy, globális streamingszolgáltatók száma: a Netflixen, az Amazon Prime Videón, az Apple TV+-on és az HBO Maxon túl immáron a Star Wars, a Marvel és a családi klasszikusok streamingotthona, a Disney+ is megérkezik hazánkba.

Kakhaber Abashidze, The Walt Disney Company közép- és kelet-európai régiójának vezető alelnökének vezényletében kedd délelőtt online sajtótájékoztatót tartott a Disney, amin túl sok új információ már nem hangzott el, de legalább szépen csokorba szedték világhódító szolgáltatásuk legfontosabb tudnivalóit. Mi most 10 pontban listázzuk ezeket.

Több ebből Star Warsra és Marvelre fel: megvan, mikor és mennyiért lesz itthon Disney+ streamingszolgáltatás Neked lesz pénzed hat streamingszolgáltatóra is?! Búcsúzik a legendás főnök, aki szörnyeteget csinált a Disney-ből

1. Mikor indul Magyarországon?

Június 14-én, 13 másik országgal együtt. Az élesedés órára, percre pontos időpontja nem hangzott el.

2. Mennyibe fog kerülni?

A havidíj, mint az már a magyar rajt pár hónappal korábbi bejelentésekor is kiderült, 2490 forint lesz.Éves előfizetéssel 24 900 forintot fognak tőlünk elkérni.Emellett fut most egy bevezető ajánlat is, ehhez június 13. éjfélig kell előre regisztrálni a hivatalos honlapon. Előreláthatólag aznap jön is egy link, ami majd az ajánlatra vezet, ott kell véglegesíteni június 26-ig az előfizetést a nyomott, 19 890 forintos éves díjért.

3. Min és hogyan fogom tudni nézni?

A legnépszerűbb eszközökön, platformokon természetesen elérhető lesz a szolgáltatás, a teljesség igénye nélkül, ami most elhangzott:

IOS- és Android-készülékek,asztali böngésző,Playstation és Xbox konzolok,Apple TV, Chromecast és Amazon Fire TV eszközök,Android, Sony, Samsung és LG okostévék.

A rivális szolgáltatóktól megszokott minden népszerűbb funkció, beállítási lehetőség rendelkezésünkre fog állni:

akár 4K-s HDR képformátum és Dolby Atmos térhang,párhuzamosan négy külön eszközről streamelhetünk egy előfizetéssel,7 profilt hozhatunk létre egy fiókkal, mindegyiket személyre szabhatjuk disney-s profilképekkel,a főoldalon lesznek mindenféle tartalmi sávok, például ajánlott kategóriák, félbehagyott néznivalók, figyelőlistára tett címek, és a többi,moziparty (group watch) funkcióval 6 fiók hangolhatja össze a streamet és nézheti egyszerre az adott műsort,valamint mélyreható szülői felügyeleti beállításokat is kapni fogunk, ezekről később. Angol nyelvű felület. Fotó: Disney+

4. Mekkora most a Disney+, és mik a jövőbeni célok?

A Disney+ még 2019 novemberében rajtolt el az Egyesült Államokban, Kanadában, valamint Hollandiában. Jelenleg 65 országban érhető el a szolgáltatás, most nyáron 42 másik országgal és 11 térséggel bővül a lista, 2023-ra pedig több mint 160 lefedett ország a terv.

Ahogy azt a cég már korábban lejelentette, az indulás óta eltet két és fél év óta, 2022 első negyedévével bezárólag 137,7 millió előfizetőnél tartanak. Azt a hivatalos kommunikációban nemigen szokták kiemelni, hogy ennek durván a harmada az indiai változatból, a prémium funkciókkal egy évre is szinte fillérerkét, pár ezer forintért elérhető Disney+ Hotstarból ered.

A 2024-es pénzügyi évre 230-260 millió főre szeretnék felbikázni az előfizetői tábort.

5. Milyen márkák, franchise-ok lesznek elérhetők?

A világ legfelkapottabb közönségsikereire számítsunk, ahogy azt a globális vezető szórakoztatóipari szereplőtől el is várnánk. Külön alcsatornákra tömörítik:

a klasszikus és modern Disney-címeket, vagy akár a lineáris Disney-tévécsatornák műsorait,Oscar-gyáros animációs stúdiójuk, a Pixar darabjait is, egész estés és rövidfilmeket egyaránt,a szuperhősgyár, a Marvel Moziverzum filmjeit és másfél éve elinduló sorozatos ágát is, plusz a Moziverzum indulása előtti Marvel-sorozatokat is,a messzi-messzi galaxis, avagy a Star Wars mindennemű filmjét, sorozatát, műsorát – a régióban most először minden cím egy helyen lesz elérhető,a Disney alá tartozó National Geographic ismeretterjesztő tartalmait (például A világ Jeff Goldblum szerint című sorozatot vagy az Oscar-díjas Free Solo – Mászókötél nélkült), illetőleg a Star nevű márka alá tagozódó, elsősorban felnőtt közönségnek szóló, a Disney-hez tartozó más, tengerentúli streamingszoltálgatók (Hulu), tévécsatornák (FX), stúdiók (20th Century Studios) friss filmjeit, sorozatait, valamint korábbi katalóguscímeit.

6. Ez nem egy családbarát streamingszolgáltató?

A hivatalos kommunikáció szerint tényleg az, a Star viszont Amerikán kívül még tovább mélyíti a Disney+-kínálatot. Aki ettől féltené saját csöppségét:

országtól függően akár hétféle különböző korhatár-besorolás szerint korlátozhatjuk a 0-18 év közöttiek előfizetésen belüli profiljának hozzáférését,valamint PIN-kódot is állíthatunk a fiókra.Ha a profil létrehozásakor nem állítjuk be, alapesetben az 14+-os besorolással fog futni, tehát a 14 éven felülieknek szánt tartalmakat nem mutatja a felület, amíg ezt utólag nem állítja be a felhasználó, erre érdemes lesz figyelni.

7. Mik lesznek a húzócímek az induláskor?

Hivatalosan több mint 900 katalógusfilmmel, több mint 800 katalógussorozattal, valamint több mint 150 exkluzív, saját gyártású alkotással készül itthonra a Disney+.

Például a kint nemrég elrajtolt Star Wars-sorozat, a harmadik és negyedik epizód között játszódó Obi-Wan Kenobi a 14-i magyar indulással négy résszel már nálunk is nézhető lesz, június 15-én és 22-én pedig már az összes Disney+-országgal együtt izgulhatunk az utolsó két epizódon.A Marvel Moziverzum (Marvel Cinematic Universe, MCU) is végre otthonára talál filmjeivel és sorozataival, az utóbbiakból például a nemrég lefutott Holdlovaggal. Viszont nem garantált, hogy minden Marvel és MCU-film elérhető lesz, a Sonyval közösen gyártott Pókember-filmek (Hazatérés, Idegenben, Nincs hazaút) például nem szerepelnek a hivatalos magyar listán. Holdlovag (Moon Knight). Fotó: Marvel Studios Ami a Start illeti, a Kardashian család híres realityjének visszatérése, a Pamela Anderson-féle szexvideós botrányt feldolgozó Pam & Tommy, az Elizabeth Holmes-sztoriról szóló A kibukott, illetve a Steve Martint és Selena Gomezt is felvonultató Gyilkos a házban című sorozat szintén jön a magyar rajttal.Sőt, a hivatalos lista szerint jönnek olyan sorozatklasszikusok is, mint a Lost – Eltűntek első évada, A Simpson család, a Family Guy, a The Walking Dead, az American Horror Story, az X-akták vagy A Grace klinika, filmes fronton pedig olyan frissebb premierek, mint a Halál a Níluson, a Free Guy, az Encanto, Az utolsó párbaj, a West Side Story vagy A Francia Kiadás, nem beszélve olyan legendákról, mint A nyolcadik utas: a halál, a Drágán add az életed! vagy a Titanic.

8. Mindent meg fogok tudni rajta nézni, mint ami Amerikában is fut rajta?

Az előző pontban olvasható címek mind ott szerepelnek a Disney közleményének Magyarországra vonatkozó listáján.

Viszont fontos megjegyezni, hogy a sajtótájékoztató alatt is kivetítették apró betűkkel, hogy „a kínálat régióként eltérhet”. Ezt érdemes észben tartani, még mielőtt a kinti katalógust böngészve bárki túllelkesedné magát.

Bár a saját gyártású Disney-tartalmak miatt tényleg felesleges aggódni.

Külön megerősítették a streamingszolgáltatótól, hogy minden eddigi saját gyártású sorozat (A mandalóri, WandaVízió, Sólyom és a Tél Katonája, Loki, Boba Fett könyve stb.) a magyar indulással nálunk is elérhetők lesz.Így lesz ez a később érkező exkluzív filmekkel és szériákkal is (Ms. Marvel, Amazon: Ügyvéd, Andor, az új Pinokkió-film és Willow-sorozat, vagy akár a Hókusz pókusz 2.).Ami pedig a friss és közelgő mozifilmeket illeti (Doctor Strange az őrület multiverzumában, Thor: Szerelem és mennydörgés, Lightyear), immáron náluk is számoljunk 1-2 hónapon belüli streampremierekkel, ahogy azt a covid utáni új világban már az HBO Maxtól is megszokhattuk. A jó élet Vaszkó Iván 7 perc olvasás
Az új Doctor Strange egy legális könnyűdrog, ami sokak gyomrát meg fogja feküdni
Interjú Vaszkó Iván 12 perc olvasás
Streamingháború nincs, de áremelés lesz-e? – exkluzív interjú az HBO Max európai főnökével
A jó élet Vaszkó Iván 5 perc olvasás
Tíz sorozat, amit érdemes bepróbálni a most induló HBO Maxon

9. Ami az új sorozatokat illeti, a friss évadok minden része egyszerre lesz elérhető?

A Disney+ már az induláskor sem a Netflix-féle teljes évados bemutatók, hanem inkább a heti rendszerességű epizódpremierek stratégiáját követte. Igaz, mint az a sajtótájékoztatón is elhangzott, mostanra egyre több premierfajtát elkezdtek kipróbálni:

például kétrészes sorozatpremiereket (mint például most az Obi-Wan Kenobival),teljes évados bemutatókat (jellemzően inkább a National Geographicnél),több felvonásnyi epizódra tagolt premiereket (A világ Jeff Goldblum szerintnél)vagy akár egymást követő napokra szétszórt eseménysorozatokat, mint tették azt a háromrészes, természetesen majd nálunk is nézhető The Beatles: Get Backkel.

10. Mik a régiós törekvések?

Az alkalmazás a júniusi bővülési körrel 29 nyelven lesz elérhető. Hogy lesz-e magyar menü, az nem hangzott el, az viszont igen, hogy magyar szinkronok, feliratok bizony készülnek (42 másik nyelvvel együtt), sőt egyébként több saját gyártású címre már most legyártották és élesítették őket a külföldi Disney+-országokban.

Térségünk az ígéretek szerint kellő figyelemben és bánásmódban fog részesülni az óriáscégtől.

A mi régiónkban a Disney féltucat irodával (köztük a budapestivel) és közel 300 alkalmazottal bír. Lengyelországban már dolgoznak egy kifejezetten streamingtartalmakra szakosodott gyártóegységen,emellett kőbe vésték, hogy 2024-ig 60 darab európai gyártású produkciót szerentnének magukénak tudni (legyen az szkriptelt vagy nem szkriptelt tartalom), hogy aztán ezek a premierkor minden Disney+-területen elérhetők legyenek.

The post Megérkezett hozzánk is: 10 dolog, amit mindenképp tudnod kell a Disney+ streamingszolgáltatóról appeared first on Forbes.hu.