:
Breaking News

Elhunyt a magyar kontrollingpápa

A stuttgarti központú Horváth nemzetközi vezetési tanácsadó cég több mint 1000 munkatársa gyászolja cégalapítójukat, Horváth Pétert, a felügyelőbizottság tiszteletbeli elnökét – közölte a társaság a szomorú hírt a Forbes.hu-val.

„Hirtelen halála teljesen váratlanul ért minket, és mindannyiunkat nagyon fájdalmasan érint” – mondta Helmut Ahr vezérigazgató. „Horváth Péterrel nemcsak egy jövőbemutató gondolkodású, szenvedélyesen vállalkozó személyiséget veszítünk el, hanem egy olyan mentort is, aki energiájával és lelkesedésével mindig képes volt lenyűgözni a körülötte lévőket.”

Bedolgozta magát az egyetemre, aztán jött a forradalom

A soproni születésű Horváth Pétert polgári származása miatt az 50-es években nem vették fel az egyetemre, munkásnak állt, és olyan jól teljesített, hogy a szocialista felsőoktatás kapui végül megnyíltak előtte. A Műegyetemet azonban csak elkezdeni tudta, az 56-os forradalomban „még ment a többiekkel”, de amikor a szovjet tankok bejöttek, akkor hazament Sopronba, majd onnan a zöldhatárra, mesélte még a Forbesnak 2014-ben, amikor portrét írtunk róla. Így került végül Németországba, ahol nemcsak fényes karriert épített, de a maga területén egyedülállót alkotott. A Müncheni Egyetemen lett a kontrolling megszállottja, mérnökként egyre jobban érdekelték a céges háttérfolyamatok, hogyan tud egy vállalat minél hatékonyabb lenni. A kontrolling területe akkoriban Európában még újdonságnak számított, Horváth is leginkább az amerikai szakkönyveket bújta, majd doktorált a témából.

Az egyetemről a piacra

A szakirodalom hiányát maga is enyhítette: megírta az első német nyelvű szakkönyvet a kontrollingról (1977), ekkor már túl volt egy kontrolling tanszék megalapításán is (Darmstadt, 1973). Könyve a terület alapműve lett, ma is számos egyetemen oktatnak belőle, több mint 10 kiadást megélt és szép lassan 800 fölé kúszott az oldalszám.

Volt vendégelőadó a neves Columbia Egyetemen is, ekkor lett szokásává, hogy lefutja a New York-i maratont, amit legalább 20 alkalommal teljesített.

El lehet képzelni, mekkora megtiszteltetés volt, hogy oda hívták előadni, ahonnan anno ő tanulta a szakma alapjait.

Tudását végül más formában is kamatoztatta: saját céget alapítva társaival kivitte azt a piacra, így született meg 1981-ben az IFUA (Institut für Unternehmensanalysen, azaz az IFUA Vállalatelemző Intézet).

1989-ben Budapesten az IFUA Horváthot is létrehozta aztán, amely azóta Magyarország egyik legnagyobb vezetési tanácsadó cégévé vált. A Horváth ma több mint 1000 magasan képzett munkatársat foglalkoztat Németországban, Magyarországon, Ausztriában, Svájcban, Romániában, Olaszországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben.

Februárban vonult vissza

A sikeres üzleti és egyetemi karrier mellett sokat tett a magyar-német kulturális, üzleti kapcsolatokért is. Aktív életet élt, azt tartotta, aki egészséges, ne mondja magát nyugdíjasnak.

Horváth Péter 1989-től 2001-ig volt a nemzetközi tanácsadó cég vezérigazgatója, 2001-ben lett a felügyelőbizottság elnöke, 2014-től 2021 végéig pedig helyettes elnöke. Az év elején lemondott erről a tisztségéről, ekkor a felügyelőbizottság tiszteletbeli elnökévé választották a cégnél, amely ma Németország negyedik legnagyobb vezetési tanácsadó cége. Visszavonulását a 2022. február 3-i születésnapja alkalmából így indokolta: “A 85. születésnap jó alkalom arra, hogy az utódlás tervezéséhez időben lemondjak egy pozícióról”.

The post Elhunyt a magyar kontrollingpápa appeared first on Forbes.hu.