:

Az Unió csúnyán beleköpött az Apple levesébe, de hát ezt vártuk

Az Unió csúnyán beleköpött az Apple levesébe, de hát ezt vártuk

A várakozásoknak megfelelően kötelezni fogják a telefongyártókat, hogy egyforma USB-C csatlakozót használjanak végre. De jön a következő menet is, a laptopokkal és a vezeték nélküli energiaellátással.

Az Európai Bizottság több, mint egy évtizede, a micro USB szabvány felbukkanásakor kezdett foglalkozni azzal, hogy valamilyen úton-módon rávegye a hordozható elektronikai eszközök gyártóit, hogy egységes csatlakozó formátumot használjanak. A végső cél az volt, hogy egyszerűbbé tegyék a felhasználók életét, és csökkentsék a feleslegesen legyártott, az életciklusa végén elektronikai hulladékká váló termékek számát.

Jön a kötelező csatlakozó a telefonokhoz.

Hiszen ezáltal biztosan kompatibilissé válnak a különféle gyártók különféle eszközei mellé járó kiegészítők. Korábban ez általános, és felettébb idegesítő problémát jelentett a mobiloknál. Például rendszeresen előfordult, hogy egy utazásnál valaki „Nokia töltőért” rimánkodott, mert otthon hagyta a sajátját, de a Samsung vagy Alcatel telósok csak szomorúan vonogatták a vállukat, mondván nem tudnak segíteni!

Dühös Alma

A telefonok esetében mára a kép letisztult, hiszen az iparág nagy része az USB-C technológia mellett tette le a voksát, azaz ilyen típusú portokon keresztül történik a vezetékes adatátvitel és a termékek töltése is. Kivételt képez az Apple, amelyik hozva a szokásos renitens-különutas-tinédzser lázadó attitűdöt, régóta az egységesítés ellen érvel, és az ebet a karóhoz kötve ragaszkodott a saját, Lightning nevű csatlakozó eljárásához.

A harc most eldőlni látszik, hiszen 2022 június 7-én a várakozásoknak megfelelően az uniós törvényhozók és uniós országok képviselői meghozták a döntést azzal kapcsolatban, hogy 2024-től az EU-ban forgalomba hozott okostelefonoknak, tableteknek, fényképezőgépeknek, kameráknak, játékkonzolok vezérlőeszközeinek, valamint a vezeték nélküli fül- és fejhallgatóknak kötelező lesz USB-C csatlakozót használni az eszköz akkumulátorának energiaellátásához.

Ez pedig azt jelenti, hogy az Apple is be fogja adni a derekát, hiszen az biztos, hogy egy ilyen, számukra kedvezőtlen döntés miatt nem fognak kivonulni egy ilyen fontos régióból duzzogva. Tehát felkészülhetünk, hogy jönnek végre az USB-C-s iPhone-ok. Pláne, hogy iparági források szerint a cupertinói megakonszern már egy ideje teszteli az ilyen porttal felvértezett okostelefonjait.

Az Apple is be fogja adni a derekát. Kép: Apple

A szabályozás tehát ad némi időt a gyártóknak, attól nem kell tartania senkinek, hogy nem tudott erre felkészülni a cég, és emiatt nem lesz elég iPhone a boltokban. Azt is pletykálják, hogy az Apple olyan adapteren dolgozik intenzíven, amely lehetővé teszi, hogy a régebbi, Lightning-os perifériákat is lehessen használni majd az újabb, USB-s eszközökkel. Állítólag ezt a kiegészítőt majd külön lehet megvásárolni, nem pakolják majd bele az újabb telefonok dobozába.

Ez csak a kezdet

Ha minden igaz akkor voltak olyan törvényhozók, akik erőltették, hogy egy füst alatt hozzanak határozatot a laptopokkal kapcsolatban is. Azaz, hogy kötelezzék a hordozható számítógépek gyártóit arra, hogy engedjék el a saját töltőket, és a jövőben használjanak erre USB-C technológiát. Ez ellen egyelőre még komolyabb az ellenállás, de most nem az Apple lázad, hanem más piaci résztvevők. A laptopoknak 40 hónappal (3,3 évvel) az új rendelet hatálybalépése után kellene megfelelniük az új szabályozásnak. Mindenesetre már ma is egyre több az ilyen csatolóval ellátott notebook, szóval előbb-utóbb jó eséllyel mindenki be fogja adni a derekát. Az egységesítést itt is biztosan nagy örömmel fogadnák a felhasználók. Én is úgy tapasztaltam, hogy már ma is döntő lehet egy-egy vásárlási döntés meghozatalakor, hogy lehet-e USB-C-n keresztül tölteni a gépet.

A laptop gyártóknak is be kell adniuk a derekukat. Kép: MSI

Az is biztosnak látszik, hogy az uniós szervek előbb-utóbb a vezeték nélküli töltéssel is komolyabban kezdenek majd foglalkozni. Itt is komoly igény mutatkozik a felhasználók részéről állítólag egy működő, egységes szabvány felállítása irányába. Állítólag arra köteleznék gyártókat, hogy 2025-ig dolgozzanak ki valamilyen olyan megoldást, amit mindenki elfogad. Egyébként már jelenleg is létezik egy ilyen, viszonylag általánosan támogatott eljárás, a Qi technológia. Azonban ennek teljesítménye nem igazán felel meg még a mai elvárásoknak sem, hiszen viszonylag lassan csorog át az energia.

A jövőben pedig még nagyobb fogyasztású, és nagyobb akkumulátor kapacitású eszközök érkezése (is) várható, és azokhoz a Qi már kevés lehet.

The post Az Unió csúnyán beleköpött az Apple levesébe, de hát ezt vártuk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés