:

Hogyan ússzam meg a pénzügyi tranzakciós illetéket?

Az extraprofit adókról szóló kormányrendelet szerint a magyar kormány többletbevételt vár a pénzügyi tranzakciós illetékből, annak kiterjesztése nyomán. A plusz terhek egy részét a lakosság fizetheti meg. De vajon van-e lehetőség elkerülni ezt?

A pénzügyi tranzakciós illetékből remélt bevételtöbblet kétfelé válik. Egyrészt az érvényes lesz ezentúl a befektetésekre is. Nem változik az ügyfelek átutalási illetékmentessége a bankszámlájuk és a kincstári értékpapírszámla között, ahogy nem változik az állampapírok kamatadó-mentessége és – új szabályként – a kincstári állampapír-vásárlási illetékmentessége sem.

Vagyis a kincstári állampapír befektetéseket továbbra is ösztönzi a kormány.

Viszont minden más számlavezetőnél lévő értékpapírszámlán az egyes pénzügyi eszközök vásárlásáért már fizetni kell. Ennek illetéke 2022. július 1-től a vásárláskor a vételár utáni 0,3 százalék, maximum 10 000 forint.

Ugyanettől a dátumtól kezdve növekszik a pénzügyi tranzakciós illeték a készpénzt nem érintő műveletek után. A növekedés csak a 2 millió forint feletti átutalásokat érinti, melyek eddig fix 6 000 forintos fizetési kötelezettséggel jártak. Ezentúl a 0,3 százalékos illetékfizetési felső határ 3,33 millió forintnál áll meg, mértéke 10 000 forint lesz.

Nem tűnik az ügyfelek széles körét érintő változásnak mindez, hacsak azt nem vesszük számba, hogy az illetékfizetés ezentúl a Revolutra és társaira is vonatkozik majd. Ezeknek a fintech cégeknek és egyáltalán, minden banknak, mely határon átnyúló szolgáltatást nyújt Magyarországon, legkésőbb 2022. szeptember 1-ig be kell jelentkeznie a magyar állami adóhatósághoz, amint a tranzakciós illetékfizetési kötelezettség alanyává válik 2022. június 30. után bármikor.

Még nem tudni, mit lépnek majd a magyarok körében népszerű fintech cégek, de ha alávetik magukat az általuk szolgáltatott piacon uralkodó jognak – ahogy azt a Revolut is tette, amikor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felhívására 2021-ben visszalépett egy egyoldalú díjmódosítástól –, akkor

nem sokáig örülhetünk a teljes díjmentességnek ezeken a számlákon.

Persze nem biztos, hogy a Revolut vagy más szolgáltató át is hárítja majd ezt a terhet a magyar ügyfelekre, de a magyar bankok legalábbis ezt tették 2013-ban, hiszen az illeték általában eleve sokkal több volt, mint amit ők banki díj címén addig felszámoltak. Ezt nem tiltja az egyoldalú szerződésmódosítás tilalma, igaz, ez azóta viszont kiegészült egy olyan szabállyal, hogy egy teljesen nullás banki díjat nem lehet felemelni, sőt, a díjszámító képletet sem lehet módosítani. Utóbbi szabály azt jelenti, hogy ha eddig fix díjat alkalmazott a pénzügyi szolgáltató egy átutalásra, mondjuk 100 forintot, akkor az illetékre hivatkozva nem lehet százalékos díjat bevezetni (például 100 forint plusz 0,3 százalék), egy meglévő százalékos díj viszont emelhető.

2022. szeptember 1-re tehát kiderül, hogy mely fintechek, illetve bankok jelentkeznek be az illeték hatálya alá. Ugyanakkor látni kell, hogy ma is léteznek Magyarországon olyan bankszámla ajánlatok, melyeknél az illetéknél kevesebbet kell fizetni egy átutalásért, sőt, még olyan is akad, amelyiknél semmit. Nézzük meg ezeket!

Kedvezményes vagy teljesen ingyenes átutalású konstrukciók

Általában, ha valaki illetékmentes tranzakciót keres, azt magánszemélyként minden banknál megtalálja a 20 000 forint alatti átutalások vagy a bankkártyás vásárlási tranzakciók esetében, ezekre ugyanis a legtöbb bankszámla konstrukció esetében nem kell fizetni illetéket.

Átutalások esetében a 20 000 forint feletti tranzakciók első 20 000 forintjára szintén illetékmentesség vonatkozik.

Nem kell továbbá fizetni semmilyen illetéket a törvényi ingyenes készpénzfelvétel határáig, azaz havi 150 000 forintig sem, ha ez legfeljebb havi 2 műveletből áll össze.

Ahogy írtuk, az új szabályok szerint is megmarad az állampapír-vásárlások illetékmentessége és kamatadó-mentessége is, de csak a Magyar Államkincstárnál.

A napi pénzügyeink intézése során szinte minden bankszámlánál fizetnünk kell pénzügyi tranzakciós illetéket. Alapvetően három olyan műveletre vonatkozik ez, amely nem érint készpénzt (a készpénzfelvételre ugyanis jóval magasabb, 0,6 százalékos illetékmérték vonatkozik, mely viszont nem változik 2022. július 1-től sem), ez az

eseti átutalás, a rendszeres (állandó összegű) átutalás és a csoportos beszedési megbízás.

Ezekre a tranzakciókra általában 0,3 százalék, maximum 6 000 forintot kell fizetni, mely júliustól maximum 10 000 forintra módosul (de a 0,3 százalékos arány nem változik).

Egyes esetekben azonban a bankok nem hárítják át az általuk fizetendő illetéket az ügyfelekre, vagy kedvezményt nyújtanak az áthárítás során.

A Gránit Banknak például több olyan bankszámlája is van, ahol egyáltalán nem kell fizetni az átutalásért. Nem csak banki díjat, de illetéket sem. Ezek közül a Gránit Digitális Plusz bankszámla esetében a feltétel nélküli 890 forintos számlavezetési havidíj ellenében 0 forint fizetendő egy átutalásért, korlátlan számban és összegben. Egy másik konstrukciójánál, amely szintén korlátlan és teljesen ingyenes átutalást nyújt, még a havidíjat sem kell megfizetni, ha az adott hónapban legalább 280 000 forint összegű jóváírás érkezett a számlára, vagy annak nap végi záróegyenlege minden nap legalább 150 000 forint. Mindkét számlánál a rendszeres átutalások és a csoportos beszedések is korlátlan számban és összegben ingyenesek.

Az UniCredit Bank mindkét számlacsomagjában ingyenes az átutalás korlátlan számban és összegben. Közülük a kisebb havidíjú Mobil Aktív Plusz számlacsomag esetében kizárólag a mobilapplikáción keresztül benyújtott átutalásokra vonatkozik a díj- és illetékmentesség, még az internetbankon keresztül benyújtottakra sem. Ugyancsak korlátlan számban és összegben díjmentesek a rendszeres átutalások és a csoportos beszedések is. A számla normál havi díja 1 941 forint, mely 75 000, 150 000 vagy 300 000 forint havi jóváírással 1077, 539 vagy 269 forintra csökkenthető.

A MagNet Banknál és az OTP Banknál egy bizonyos havi keretig biztosított az ingyenes, illetve átalánydíjas utalás. A MagNet Banknál az interneten keresztül nyitható Házhozszámla nevű konstrukció keretében ingyenes havi számlavezetési díj mellett havi külön-külön 100-100 ezer forintos keretig ingyenes a havi első 2-2 átutalás a bankon belüli és a bankon kívüli átutalásokra akkor, ha azt az internetbankon keresztül a számlatulajdonos maga végzi. Sőt, még a havi első 2 ilyen rendszeres átutalásra is jár az ingyenesség legfeljebb 50 000 forintig. A csoportos beszedés viszont teljesen díj- és illetékmentes, korlátlan számban.

Az OTP Banknál a Smart számlacsomag szolgál kedvezményekkel. Az átutalás díja nem éri el az illeték mértékét, hiszen 0,2 százalék, maximum 6 000 forint fizetendő egy átutalásért. A számlatulajdonos azonban átalánydíjassá teheti az átutalásait havi 250 000 forintos keretösszegig korlátlan számú átutalással, ha előfizet a Tranzakciós csomagra. 35 év alatt havi 234 forintba, 35 év felett: 410 forintba kerül havonta ez a csomag és ezért a díjért cserébe korlátlan számú átutalást biztosít az említett 250 000 forintos havi kereten belül. (A csomag nélküli banki díj 500 forint lenne a teljes keret felhasználása esetén, miközben más banknál erre az összegre csak az illeték 750 forint lenne). Ebbe a havi keretbe beleértendők az eseti és rendszeres bankon belüli és kívüli átutalások, továbbá a csoportos beszedések is. A havi keret túllépése esetén a már említett 0,2 százalékos díj fizetendő egy-egy utalásért, amely még mindig kedvezőbb, mint maga a pénzügyi tranzakciós illeték.

Gergely Péter,
a BiztosDöntés.hu alapítója, pénzügyi szakértő

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

The post Hogyan ússzam meg a pénzügyi tranzakciós illetéket? appeared first on Forbes.hu.