:

Hamarosan ellephetik az utakat az önvezető kamionok

Hamarosan ellephetik az utakat az önvezető kamionok

Félretéve korábbi ellentétjeiket, közösen kezd önvezető kamionok fejlesztésébe a Waymo és az Uber – derül ki a Waymo keddi közleményéből. A két, korábban perben álló cég a Google Alphabet tulajdonába tartozó Waymo önvezető technológiáját és az Uber Freight szállítmányozási hálózatát fogja kombinálni, bízva abban, hogy a jövőben működőképes önjáró kamionokat tudnak majd piacra küldeni, írja a Gizmodo.

A partnerség kiemelt célja, hogy a jövőben az autonóm teherautók megoldják a hosszú távú vezetéssel adódó veszélyhelyzeteket, valamint hogy a sofőrök rövid távú munkákra térhessenek át, javítva ezzel a foglalkozásukkal járó életminőségét. Az integráció szakaszosan történik majd, először a Waymo önvezető technológiával felszerelt teherautóinak egy kísérleti csoportja kerül majd be az Uber teherfuvarozási hálózatába. A tervek szerint ezután kerülhet sor arra, hogy más, Waymo-val felszerelt teherautókkal rendelkező fuvarozók is csatlakozzanak.

A két vállalat összefogása több szempontból is meglepő. Míg a Waymo előrehaladott kísérleteket folytat autonóm vezetési technológiájú teherautókkal – jelenleg több amerikai államban is tesztelnek -, az Ubernek inkább csak szégyenfoltjai vannak ezen a területen.

A vállalat egyik önvezető járműve volt az első, amely emberi halálesetet okozott még 2018-ban: az Uber egyik teszt terepjárója Arizonában gázolt halálra egy gyalogost.

Ráadásul a Waymo 2017-ben beperelte az Ubert üzleti titkok ellopása miatt, melynek eredményeként 245 millió dollárt nyert a vállalat részvényeiből. A jogi problémák akkor kezdődtek, amikor az Uber 2016-ban felvásárolta az Ottót, egy másik önvezető startupot. Az Otto alapítója, Anthony Levandowski korábban a Waymo egyik alapítója volt, és bizalmas vállalati titkokat hozott magával, amikor otthagyta a Google leányvállalatát. Levandowskit végül 18 hónap börtönbüntetésre ítélték, de a 2020-ban leköszönő amerikai elnök, Donald Trump végül kegyelmet adott neki.

Lányi Örs további cikkei Már tesztelik az elhízás elleni gyógyszertHamarosan vége az Apple különcködésénekMég idén megérkezhet Elon Musk humanoid robotja

The post Hamarosan ellephetik az utakat az önvezető kamionok first appeared on 24.hu.