:

Ismét amerikai lett a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

Ismét amerikai lett a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

Ismét amerikai lett a világ leggyorsabb szuperszámítógépe, derül ki a Top500 összesítéséből. Az Oak Ridge National Laboratory (ORNL) Frontier nevű rendszere két év után taszította le a trónról a japán Fugakut, ráadásul nem éppen elhanyagolható különbséggel.

A Frontier a világ első exaflopsos számítógépe, amely másodpercenként egy kvintillion (tíz a tizennyolcadikon) művelet elvégzésére képes. 

A Tenessee állambéli intézetben jelenleg is beüzemelés és tesztelés alatt álló szuperszámítógép csúcsteljesítménye eléri az 1,1 exaflopsot, ezzel a Frontier elsőként lépi át az exaflopsos határt a Linmark teljesítménymérési skálán. A korábbi listavezető Fugaku ennek a teljesítménynek alig a felére volt képes. A Hewlett Packard által épített, 2022 végére elkészülő Frontiert a tervek szerint az Amerikai Légierő és az Energiaügyi Minisztérium használatába állítják majd.

A lista harmadik helyére bekerült az EUROHPC/CSC-féle, Finnországban üzemelő LUMI, amely a leggyorsabb európai szuperszámítógép, teszi hozzá a HWSW. A lista hitelességével kapcsolatban bizonytalanságot okozhat, hogy Kína nem szolgáltat pontos adatokat a birtokában lévő szuperszámítógépes fejlesztésekről és eredményekről. Meg nem erősített hírek szerint két kínai szuperszámítógép (a Sunway Oceanlite és a Tianhe-3) már tavaly átléphette a Frontier által most felállított sebességrekordot.

Lányi Örs további cikkei Minden oroszországi dolgozóját elküldi az IBMSokkal jobb lesz a telefonunk, ha beszélünk hozzáA 21. században először lő ki rakétát a NASA Ausztráliából

The post Ismét amerikai lett a világ leggyorsabb szuperszámítógépe first appeared on 24.hu.