:
Breaking News

Miért fontos az alváz védelme? (X)

Miért fontos az alváz védelme? (X)

Az alvázvédelem szerepe megkérdőjelezhetetlen, ahhoz, hogy autónk állapotát meg tudjuk őrizni, gondoskodnunk kell az alváz védelméről is. Az autóipar fejlődik, egyre több műanyag szénszálas és üvegszálas anyagot építenek be az autóba, a fejlesztések révén pedig az autókat speciális anyagokkal, módokon védik meg a környezeti hatásoktól.

Az autó ki van téve a veszélyeknek

Az autók alváza azonban még mindig vasból, vaslemezből készül, ami hamar oxidálódik, azaz megindul a rozsdásodás. Biztos sokan látták már régebbi autóknál, hogy az ajtók, küszöbök mentén megindult a rozsdásodás, ami nagyon veszélyes. A rozsda megeszi az anyagokat – így fogalmazunk és valóban azt látjuk, hogy ahol rozsda van, ott lyukak keletkeznek. És míg a küszöbnél látjuk, az alvázat nem vizsgáljuk meg minden nap, hogy látunk-e rozsdafoltokat. Pedig az alváz nagyon sok veszélynek ki van téve, gondoljunk csak a kavicsfelverődésekre, vagy az egyéb sérülésekre. Például ha koppan az autó egy kátyúban, vagy magas járdára állva, akkor azzal mind az alváz sérül. És ezek a sérülések, mint ahogy a téli időszakban az útszórásra használt szerek is mind a rozsdának kedveznek. Mégis, hogy védhetnénk meg az autót a rozsdáról?

A megoldás az alvázvédelem

A korrózió elleni védelem nagymértékben hozzájárul autónk állapotához, és élettartamának növeléséhez. Vannak tipikus helyek, ahol sérülések fordulhatnak elő, például a kerékjárati ívek, itt van ugyanis a legtöbb kavicsfelverődés, ide verődik fel a víz is, amitől aztán megindul a rozsdásodás. Ez pedig nemcsak esztétikai probléma, ha például egy merevítő elem lesz rozsdás, akkor ütközésnél csökken a védelem. Megkérdőjelezhetetlen tehát az alvázvédelem, melyben a Fékmester lehet segítségünkre, számos olyan szer és eszköz kapható ebben a webáruházban, melyek használatával megvédhetjük autónk alvázát.

Otthon vagy szervizben?

Az autóval kapcsolatban sok más témában is felmerül ez a kérdés, a választ pedig mindenkinek magának kell eldöntenie. Hogy szeretne-e ezzel bíbelődni otthon, hogy megvannak-e a szükséges eszközök, van-e megfelelő helyiség az alvázvédelemre és így tovább. Az alvázvédő szerek pár ezer forintért beszerezhetők, ha van némi szakértelmünk, mi magunk is belevághatunk a kezelésbe. Fontos, hogy ne a legnagyobb hidegben vágjunk bele az alvázvédelembe, és hogy csak tiszta, száraz autón végezzük el a kezelést. Az első lépés tehát egy alapos alsó mosás, ezután legalább egy napig álljon az autó.

Ezután a kerekek, a sárvédő és a műanyag borítások leszerelése következik, ha ez megtörtént, ellenőrizzük az alvázat, hogy látunk-e valahol rozsdásodást. Ha igen, gondoskodjunk az eltávolításáról. Ha lyukas az alváz, oldjuk meg a helyzetet csiszolással, rozsdamarással, az alvázvédő szer csak rozsdamentes felületre kerülhet. Amikor pedig felvisszük a szert a felületre, legyen rajtunk védőszemüveg és védőmaszk. Többféle alvázvédő is kapható, például vannak bitumenes változatok, melyeket ecsettel vagy szórással is felvihetünk a felületre. A minőségi termékek drágábbak ugyan, de tartósabbak és könnyebben kezelhetők.

Az alvázvédelem után

A hétköznapokban is sokat tehetünk azért, hogy az alváz hosszú időn át védve legyen, így a téli időszak után nem árt egy alapos alvázmosás, ilyenkor meg tudunk szabadulni a téli sóktól. Ha rozsdásodást tapasztalunk, azonnal lépjünk és csináltassuk meg az autót, ugyanis, ha nem szabunk gátat a rozsdának, már csak azt vehetjük észre, hogy nagy a baj. Fontos továbbá, hogy autómosáshoz csak erre alkalmas szereket használjunk, ezek biztosan nem károsítják a felületeket, ezen felül pedig gondoskodjunk a felnik tisztaságáról is, a beégett fékport ugyanis már nehéz eltávolítani.

Végezetül pedig ne felejtsük el, hogy az alvázvédelem nem esztétikai szükség, hanem egy fontos karbantartási feladat. A célja az autó alsó alkatrészeinek, a merevségért felelős, korróziónak kitett felületek védelme, és ha figyelmet fordítunk az alvázvédelemre, azzal növeljük a karosszéria és az egész autó élettartamát.

The post Miért fontos az alváz védelme? (X) first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés