:
Breaking News

Sziget-sokk: négy számjegyűre emelhetik a csapolt sör árát

Sziget-sokk: négy számjegyűre emelhetik a csapolt sör árát

Hosszú volt a covidszünet, ráadásul inflációs válság van, ez kétségtelen. Ekkorát így sem ugrott még soha egyik alkalomról a másikra a Szigeten csapolt sörnek az ára, mint amennyit várhatóan most fog.

2019-hez képest harmadával is nőhet a csapolt sör ára a három év kényszerszünet után visszatérő Sziget Fesztiválon – ezt maga Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője árulta el a Forbesnak adott interjúja során.

A Sziget Fesztivál a covid elmúlt bő két évében, mint ismeretes, elmaradt, ráadásul kétszer is, legutóbb 2019-ben tartották meg. Abban az évben 750 forintért mérték a legolcsóbb fajta, a Dreher Gold világos sör öt decijét a fesztivál minden pultjában. A helyszíni fogyasztói árakat maga a fesztivál szabja meg egységesen.

Mi várható 2022-ben?

Kádárral készített villáminterjúnkat rövidesen a magazinban fogjuk közölni. Ebben mondta el, hogy a jelenlegi inflációs válság közepette „nagyon szigorú elvet” próbálnak követni, ami az italárakra vonatkozó inflációt illeti. „Úgy igyekszünk meghatározni a fogyasztói árakat, hogy ne kerüljön többe nálunk egy ital, mint egy belvárosi szórakozóhelyen” – mondta Kádár, majd hozzátette:

idén náluk 1000 forint körül fog alakulni a csapolt sör ára.

„Ha bemész bármelyik étterembe a belvárosba, ezer forint alatt nem nagyon kapsz fél liter sört” – folytatta a főszervező, utalva erre a fővárosi vendéglátóhelyeken is érzékelhető áremelésekre.

Nagy nehézségek, még nagyobb sörinfláció

A fesztiválszezon szinte minden szereplője komoly veszteséggel zárta a covid elmúlt két évét, nem beszélve az elmúlt időszak minden további gazdasági nehézségéről:

a szektorból a kényszerszünet alatt továbbálló munkaerőtől kezdvea járvány és háború okozta energia- és inflációs válságon átegészen az alvállalkozói kör részéről jócskán megfejelt bekerülési költségekig. Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Kapaszkodj a korsódba: ötezerért csapolják a sört a visszatérő Oktoberfesten
A jó élet Knittel Martin 14 perc olvasás
Zsíros kenyér kétezerért? Imádtuk – ilyen volt a jubileumi Gourmet Fesztivál
A jó élet Forbes 2 perc olvasás
Feltámad a magyar sörforradalom szimbóluma

Ilyen arányú söráremelésre, mint ami most várható, még nemigen lehetett példa a fesztiválon. Akkor sem, ha figyelembe vesszük a három év szünetet, ami alatt kétségkívül fel kellett halmozódnia némi drágulásnak.

Csak ha megvizsgáljuk a 2010-es évek során megtartott rendezvényeket, egyetlen olyan év volt csak, amikor az előző fesztiválhoz képest 60 forinttal ugrott meg a csapolt korsó ára, minden más évben alacsonyabb volt a növekedési ütem, vagy eleve nem emeltek árat.

A csapon lévő legolcsóbb sörről beszélünk, a dobozos, valamint a drágább csapolt fajtákat nagyjából 100 forinttal drágábban szokták mérni.

!function(e,i,n,s){var t="InfogramEmbeds",d=e.getElementsByTagName("script")[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement("script");o.async=1,o.id=n,o.src="https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js",d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,"infogram-async");

A Sziget idén hatnapos lesz, és augusztus 10-15. között tartják meg, főbb headlinerei között Justin Bieberrel, Dua Lipával, Calvin Harrisszel, az Arctic Monkeysszal, a Tame Impalával, valamint a Kings of Leonnal.

The post Sziget-sokk: négy számjegyűre emelhetik a csapolt sör árát appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés