:

Sokan a csirkefarhátat sem tudnák megvenni, ha nem lenne hatóság ár? – felmérés

Sokan a csirkefarhátat sem tudnák megvenni, ha nem lenne hatóság ár? – felmérés

A hatósági árak eltörlése a válaszadók 34 százalékának okozna akkora gondot, hogy azt mondta, anélkül nem tudná megvenni a jelenelg árstopos élelmiszereket.

A G7 és a Reacty Digital közös, reprezentatív kutatás keretében kérdezte meg a magyar lakosságot az árstopról. Pénteki cikkében a G7 kiemeli: meglepően sokan, a megkérdezettek több mint harmada gondolta úgy, hogy árstop nélkül meg sem tudná venni a most még olcsósított terméket.

A magyar lakosság 90 százaléka legalább részben feltételezi azt a kereskedelmi gyakorlatot, hogy a boltok más termékeken hozzák be az árstopos termékeken realizált veszteségeiket, míg 42 százalék szerint ez a kompenzáció teljes mértékű, vagyis a boltok teljes egészében megkeresik az árstop miatt kieső pénzüket. A válaszolók mindössze 6 százaléka vélte úgy, hogy az árstop miatti veszteséget teljes egészében lenyelik a boltok.

Üzlet Forbes 4 perc olvasás
A legkisebb magyar cégek húzzák a rövidebbet az élelmiszerárstoppal
Pénz Forbes 2 perc olvasás
A szomszédban meglépték: elengedték az árstopot, ez lett a vége
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Brutális drágulás: marad az év végéig, májusban az árstopok sem segítettek
Pénz Forbes 4 perc olvasás
Hol képződnek valójában extra mértékű profitok? Nem ott, ahol a kormány adóztat

Hiány van az árstopos termékekből

A válaszadóknak csak 36 százaléka mondta azt, hogy többnyire megfelelő a kínálat az árstoppos termékekből a boltokban. 31 százalék szerint ez csak félig igaz, 21 százalék szerint pedig többnyire nem igaz, vagyis gyakori az áruhiány. Minél kisebb egy település, annál nehezebb megfelelő kínálatot találni a hatósági áras termékekből, ami arra utal, hogy nem meglepő módon a nagy boltláncok jobban kivédik a jogszabály okozta ellátási problémákat. Ez azt is mutatja, hogy azon túl, hogy a kistelepülések jövedelmezőségi, foglalkoztatottsági szempontból nehezebb helyzetben vannak,

még a rögzített, piacinál kedvezőbb árú termékekhez való hozzáférésnél is hátrányba kerülnek.

The post Sokan a csirkefarhátat sem tudnák megvenni, ha nem lenne hatóság ár? – felmérés appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés