:

Új, bitang erős versenyző a hazai televíziós piacon! Megnéztük mik az esélyei

Új, bitang erős versenyző a hazai televíziós piacon! Megnéztük mik az esélyei

Olyan cég kezdett bele tévék árusításába Magyarországon, amely egyrészt irgalmatlanul stabil háttérrel bír, viszont eddig csak a telefonos szektorban vitézkedett. Megnéztük az első, itthon is piacra dobott Realme televíziót, illetve hogy mi várható ettől a vállalattól ebben a rém kompetitív iparágban.

Az egyébként is forrongó tévés szegmenst felpezsdítették azok a feltörekvő nagy kínai cégek, amelyek az elmúlt egy-két évben bukkantak fel hazánkban hivatalosan is termékeikkel. A TCL, a Xiaomi és a Hisense mellé csatlakozott 2022 első félévében a Realme is. Ez utóbbi cég a világ (egyik) legnagyobb telefongyártó holdingjának számító BBK Electronics istállójának tagja, és így alapvetően a mobil szektorban erős. A jelek szerint viszont tényezővé kívánnak válni a televíziós szektorban is, ugyanis nálunk is csatába küldtek már egy ilyen készüléket.

Ez önmagában már örvendetes hír, hiszen ha egy erős háttérrel bíró szereplő betoppan egy piacra, akkor azzal a végfelhasználók, azaz a vásárlók csak jól járhatnak. Bővül a kínálat, több lesz az akció és fokozódik az árháború.

Egyelőre még nyilván nem lehet tudni, hogy a Realme milyen erőket vet be annak érdekében, hogy erős pozíciókat építsen ki, de egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a telefonoknál már bevált stratégiát követik. Ott kisebb tudású, ám viszonylag olcsó, és igen jó ár/érték arányú modellekkel nyitottak, amivel megalapozták a brand hírnevét. Majd erre építkezve bővítették a kínálatot innovatívabb darabokkal. Többek között azzal a Realme GT2 Pro készülékkel, amit a közelmúltban mi is bemutattunk, és amely jelenleg a világ egyik leggyorsabb telója.

Realme Smart TV. Kép: Realme

A most Magyarországon a boltokba küldött, és hozzánk is tesztelésre eljuttatott új televízió, a rém fantáziadúsan Realme Smart TV névre hallgató ugyanis az ára és az előzetes információk alapján is az alsó közép kategóriába tartozik. Az 50 inches, azaz 127 hüvelykes termék ugyanis 170 000 forintba kerül. Ezzel pedig az ilyen méretű, friss modellek között egyértelműen az olcsóbb televíziók közé tartozik.

Mit tud a Realme Smart TV?

Képminőség, megjelenés

Az első pillantásra látszik, hogy a készülék nem egy szuperinnovatív, fancy darab. A formatervezéssel nem sokat vacakoltak, hiszen totál átlagos külsővel bír: két kis tappancson nyugszik, ami a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás manapság, nem csoda, hogy belépő szintű tévéknél is ezeket alkalmazzák. A kávái persze keskenyek, a készülékház vékony, szóval az azért érződik, hogy ez nem valami gagyi, vagy ósdi eszköz.

A dizájn nem valami nagy durranás. Kép: Realme

A mai legjobb tévék OLED vagy Mini LED Neo QLED technológiára épülnek, ez a termék pedig egy olcsóbb, hagyományos LED LCD panelt kapott.

Ebből fakadóan képminőség terén nem játszik egy ligában azokkal. Ez abban nyilvánul meg, hogy a feketéje nem annyira sötét, a kontraszt nem olyan átütő, és viszonylag alacsonyabb fényerő miatt az úgynevezett HDR anyagok visszaadása sem olyan látványos. De arról szó nincs, hogy vállalhatatlan lenne a látványvilág, hiszen normális beállítások mellett a tónusok természetesek, a színgazdagság elfogadható, a kontraszt pedig megfelelő.

A kép minősége alapvetően rendben van.

A betekintési szög terén vannak hiányosságai, hiszen ha valaki oldalról nézi a képernyőt, akkor sokkal fakóbbnak fogja érzékelni a tónusokat, de hát ez az alkalmazott képalkotási eljárás sajátja. A mozgásmegjelenítés alapvetően rendben van, durva hibákba, anomáliákba nem futottam bele. A modell másodpercenként 60 képkocka megjelenítésére képes, ami fele annyi, mint amit a magasabb kategóriás riválisok produkálnak, ami alapvetően a gamereknek lehet fontos, mint ahogy az is, hogy a képfrissítési rátát dinamikusan változtató FreeSync technológiát sem támogatja a készülék. Emiatt nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy játékra van ennél jobb tv, igaz jellemzően drágábban.

Hang és Android

Már vannak olyan televíziók, amelyekbe kifejezetten nagy teljesítményű, mélynyomóval és extra, a hangokat minden irányba árasztó hangsugárzókkal felpimpelt integrált audió rendszer került. Na, a Realme Smart TV nem tartozik ezek közé, hiszen két darab, rejtett, 12 wattos hangszórót kapott, ez a megoldás pedig csodákra nem képes.

Android TV rendszere épül, ami rengeteg film, sorozat és videó elérését teszi lehetővé. Kép: Realme

Az tény, hogy hibák nincsenek, a hangerő megfelelő egy átlagos méretű szobába, de a megszólalás eléggé steril, a finom részletekkel is hadilábon áll, a sztereót el lehet felejteni. Szóval akinek tényleg számít a megszólalás minősége, annak számolnia kell azzal, hogy szüksége lesz egy hangprojektorra vagy egy házimozi szettre. Mint a neve is mutatja, ez is egy okos szolgáltatásokkal felvértezett televízió, azonban a kínai cég több nagy riválisával ellentétben nem fejlesztett saját smart platformot, legalábbis egyelőre még.

A Google által megalkotott Android TV-t licenszeli a vállalat, ami érthető döntés, hiszen egy önálló, független megoldás létrehozása irgalmatlan költségekkel járna.

Az Android TV viszont távolról sem tökéletes, ami ezúttal is kiderült. Rajta keresztül elérhető egy rakat, szó szerint több ezernyi alkalmazás, azonban hajlamos irgalmatlanul belassulni olykor, és az is előfordul, hogy a weboldalak, applikációk betöltése csigatempóban történik. Oké, nem fog ebbe belehalni senki, de attól még igen idegesítő a dolog.

Az internetes oldalak elérése is biztosított.

Az appok futtatása során semmi problémát nem tapasztaltunk, és a kínálat is megfelelő, hiszen van Netflix, YouTube, HBO Max, NFL Game Pass stb. szóval irtóztató méretű film, sorozat érhető el a televízión keresztül úgy közvetlenül, hogy ehhez nem kell semmilyen külső eszközt rádugni. Akadnak játékok is, azonban annyira gyönge a hardver, hogy a jobb grafikájúakról, bonyolultabbakról le kell mondani. Azaz értékelhető játékgépként a Realme Smart TV nem használható, nem képes kiváltani egy régebbi, kisebb tudású konzolt sem.

Sikerre ítélve?

A Realme Smart TV messze nem egy tökéletes darab, de hát az árcédulát látva ezt nem is várta senki. De az is igaz, hogy egy abszolút életképes darabot raktak össze a mérnökök, és a maga kategóriájában a jobbak közé tartozik. Így ha valaki egy olcsóbb, de sokoldalú tévében gondolkodik, annál beválhat.

Ennél a jövőben több kell majd, de a kezdet bíztató. Kép: Realme

De ez önmagában még kevés lesz az átütő sikerhez. Az első lépést sikerrel vették, bebizonyították, hogy a márka nem gagyival gurigázik, de ha a cég komoly eredményeket akar elérni, ha tényezővé akar válni a szórakoztatóelektronikai szektorban is, akkor itt nem állhatnak meg.

Muszáj lesz idővel előrukkolniuk nagyobb tudású, menőbb készülékekkel is, ami értelemszerűen komoly befektetést igényel, ami érinti a beszerzést, a logisztikát és a marketinget is.

A dolguk nem lesz egyszerű, hiszen az előrejelzések szerint a televíziós piac idén tovább zsugorodik 3-5 százalékkal. Ráadásul úgy, hogy a magasabb kategóriás OLED készülékek iránt nőni fog a kereslet, tehát pont abban a LED LCD szektorban csökken a vásárlói kedv, ahol a Realme is nyomul most. Viszont a mögöttük álló hatalmas, bivalyerős, és a kínai államhoz ezer szállal kötődő BBK Electronics konglomerátum képes olyan stabil hátteret, és támogatást nyújtani ahhoz papíron, hogy ne roppanjanak bele a nehézségekbe, és túléljék akár a piac esetleges tisztulását, ami a gyöngébb vetélytársak eltűnéséhez vezethet.

Több ebből Új, bitang erős versenyző a hazai televíziós piacon! Megnéztük mik az esélyei A 24 éves Jankó ötlete százmilliós bevételnél jár, két ismert milliárdos áll már mögötte

The post Új, bitang erős versenyző a hazai televíziós piacon! Megnéztük mik az esélyei appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés