:

Startupmilliárdok: Lengyelországból kap versenytársat a magyar állami tőkealap

Startupmilliárdok: Lengyelországból kap versenytársat a magyar állami tőkealap

Új kockázatitőke-alap jelent meg a régiós startupökoszisztémában, a lengyel AIP Seed 25 millió eurót fordítana Kelet-Közép-Európára a következő két és fél évben.

Az AIP Seed egy korai, magvető szakaszra fókuszáló lengyel befektetési alap, 25 millió euró (mostani árfolyamon 9,9 milliárd forint) tőkét terveznek allokálni a közép-kelet-európai régióban, köztük Magyarországon 2025-ig. Az alap évente több mint 30 induló vállalkozást és ajánlatot képes finanszírozni és mentorálni társbefektetőkkel és „kompetenciaközpontjainak” szakértőivel, írják a közleményben. 

Mit lehet tudni róluk?

25 millió euró tőkét szeretnének kihelyezni a régióban 2025-ig,a Forbes.hu kérdésére elmondták, hogy csak magántőke van az alapban, nem vettek igénybe EU-s forrást,évente kb. 30, összesen kb. 100 céget gyűjtenének a portfóliójukba,maximum 250 ezer eurós (100 millió forintos) befektetéseket vállalnak, hiszen magvető fázisra fókuszálnak,minden szektorban érdekeltek, de a fintechben, fenntarthatóságban és medtechben különösen.

Online jelentkezés, egy hét alatt elbírálás

Az AIP-hez jelentkező cégek minden esetben online jelentkezhetnek, és a cég azt ígéri, hogy az egyszerűsített elbírálási módszereik miatt egy hét alatt minden jelentkező választ kap, ezután kezdenek személyes tárgyalásokba. 

Az AIP azt írja, olyan cégeket keresnek, ami mögött érték van, és „új minőséget” hoz az adott piacra. Példaként az élelmiszerpazarlás ellen fellépő Foodsit, az elektronikai cikkek bérlésével foglalkozó Plentit és az időskori egészséges életmódot segítő karkötőt, a Sidlyt említik. 

Az alap azonban nemcsak tőkét biztosít, hanem HR-, jogi, üzletfejlesztési és pénzügyi tudást is szeretne átadni a portfóliócégeinek. 

Üzlet G. Tóth Ilda 13 perc olvasás
Megmaradt az ebédmenü? Féláron eladja a magyar startup
Interjú Knittel Martin 14 perc olvasás
„Mi nem Magyarországra tervezünk” – így fejleszt okoskarperecet a magyar medtech startup
Napi címlap Zsiborás Gergő 24 perc olvasás
Nem akarjuk, hogy elszabaduljon a technológia – magyar csapat dolgozik rajta, így lesz a deepfake videókból etikus üzlet

A lengyel startupvilág régi arca az alap mögött 

Az AIP-t több mint tíz éve alapította Dariusz Żuk, a lengyel startupökoszisztéma egyik ismert figurája. Hozzá köthető Lengyelország első közösségi irodája, a Business Link, amit 2019-ben a Skanska ingatlanfejlesztő cég vett meg, miután két évvel korábban egy 20 millió eurós befektetési körben sikerült a régió legnagyobb közösségiiroda-láncává fejleszteni a Business Linket. 

Żuk 2004 óta foglalkozik startupokkal, ez idő alatt összesen 16 ezer startuppal volt dolga inkubátorán, az Academic Enterprise Incubatoron keresztül. Az AIP Seed Európa egyik első magvető fázisára fókuszáló alapja, 111 portfóliócégükkel eddig háromszoros hozamot értek el a befektetett összegekhez viszonyítva. 

2011-es indulásuk óta azonban csak négy exitet hoztak eddig össze, ami nemzetközi sztenderdek alapján nem valami combos, a közleményben ezekről azt írják, hogy a Qpony-Blix tízszeres, a Callpage hússzoros megtérülést hozott. 

Üzlet Gólya Ágnes 5 perc olvasás
Nagy felvásárlás a fintech piacon – huszonéves testvérpár startupját vette meg a tőzsdei cég
Napi címlap Zsiborás Gergő 6 perc olvasás
New York-i tőzsdei cég vásárolja fel a magyar startupot, ami kitalálja, mit akarunk vásárolni
Üzlet Gólya Ágnes 3 perc olvasás
Kiderült, mennyiért kelt el az egyik legmenőbb magyar startup

Megkérdeztünk néhány, a piacot ismerő forrást, akik nem voltak elragadtatva az AIP portfóliójától és az exitek számától, de hozzátették, hogy a 25 millió euró friss tőke hasznos is lehet a régiós ökoszisztémában, amennyiben az AIP élő nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik.

Ami a magyar piacot illeti: a magvető fázis legnagyobb finanszírozója az állam az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-ön keresztül, ők azonban a 100 millió alatti befektetésekkel inkább új impulzust adnak a startupökoszisztémának. A portfólió ígéretes elemei aztán kaphatnak újabb 100-200 milliós köröket, ebben a fázisban az AIP versenytársa is lehet az állami alapkezelőnek – de a Startup Hungary éves riportja inkább azt mutatta, hogy a magyar piacon az állami és piaci szereplők nem igazán kollaborálnak egymással.

Borítókép: Darek Zuk, az AIP Seed alapítója.

The post Startupmilliárdok: Lengyelországból kap versenytársat a magyar állami tőkealap appeared first on Forbes.hu.