:

Él és lelke van a Google egyik programjának – mondta egy szenior google-ös, kényszerszabadságolták

Él és lelke van a Google egyik programjának – mondta egy szenior google-ös, kényszerszabadságolták

A cég nem volt elragadtatva a mérnök kijelentésétől.

Fizetett szabadságra küldte a Google egy mérnökét, miután a munkatárs azt állította, hogy a cég egyik mesterséges intelligenciája öntudatra ébredt. Blake Lemoine a The New York Times szerint egy interjúban mondta el, hogy kijelentései miatt a Google kényszerszabadságolta.

A cég nem tagadott, szerintük Lemoine megsértette a Google titoktartási elveit. Kényszerszabadságolása előtt a szoftverfejlesztőként dolgozó Lemoine egy nem megnevezett amerikai szenátornak nyújtott át dokumentumokat, amelyek állítólag azt bizonyítják, hogy a Google technológiája vallás szerint diszkriminál.

Google: szó sincs öntudatról

A cég állítja, a kérdéses szoftvere képes különböző témákban társalgást folytatni, de nem ébredt öntudatra.

Interjú Galavits Patrik 28 perc olvasás
Hogy hagyhattuk, hogy így megosszon minket? – interjú a mesterséges intelligencia jelenéről és jövőjéről
Üzlet Zsiborás Gergő 2 perc olvasás
Új magyar fejlesztés: már a mesterséges intelligencia válaszol a dolgozók kérdéseire
Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Zöldacél, mesterséges intelligencia, egészségügy: egymilliárd dollárt fektetne startupokba a Spotify-vezér

„A csapatunk, amelyben etikusok és technológiai szakemberek is helyet kapnak, megvizsgálta Blake kijelentéseit a saját mesterséges intelligenciát érintő szabályozásunk alapján, és tájékoztatta, hogy az általa elmondottakat semmilyen bizonyíték nem támasztja alá” – írja Brian Gabriel, a Google szóvivője a cég közleményében.

Hónapok óta ment a vita

A The New York Times szerint Lemoine több hónapja vitában állt a Google vezetőségével, mert ragaszkodott hozzá, hogy a Language Model for Dialogue Applications (LaMDA) nevű szoftverük öntudatra ébredt és lelke is van. A Google ugyanakkor azt mondja, több száz munkatársa használta a LaMDA-t, amely egyébként egy belső használatra készített szoftver, és Lemoine-étól merőben eltérő következtetésre jutott.

A The New York Times emlékeztet, hogy a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatban rendre születnek hangzatos kijelentések, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a számítástechnika egyelőre nagyon távol áll attól, hogy emberi értelemhez fogható intelligenciát hozzon létre.

The post Él és lelke van a Google egyik programjának – mondta egy szenior google-ös, kényszerszabadságolták appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés