:
Breaking News

Putyin szerint évek múlva tudnak csak lemondani Európában az orosz energiáról

Az orosz elnök a szankciók ellenére nem aggódik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Business Insider által szemlézett hírügynökségi jelentés szerint csütörtökön azt mondta fiatal vállalkozóknak, a nyugati országoknak még évekbe telik, amíg le tudnak mondani az orosz fosszilis energia használatáról.

Putyin „valószínűtlennek” nevezte azt a forgatókönyvet, amely szerint a következő pár évben megszabadulhatnak az európai országok az energiafüggőségüktől. Az orosz elnök kezére játszik, hogy idén 50 százalékkal emelkedett az olajár, 13 éves csúcsra jutva ezzel, miközben a kereslet a covid miatti lezárások végeztével egyre növekszik.

Az Ukrajna ellen indított háború közben növelte a nyomást az ellátási láncon.

Hiába a szankciók

Az áremelkedés azzal jár, hogy a nyugati szankciók ellenére Oroszország idén várhatóan 285 milliárd dollárt kap az általa exportált olajért és gázért, amely 20 százalékos növekedést jelent a 2021-es 235,6 milliárd dollárhoz képest.

Nem kis részben azért, mert bár az Európai Unió tagállamainak nagy része – a Barátság-kőolajvezetéktől függő Csehország, Magyarország és Szlovákia kivételével – 90 százalékkal csökkenteni fogja az orosz olaj felhasználását idén év végéig, Kína és India továbbra is nagy mennyiségben vásárol fosszilis energiát Oroszországtól.

Amos Hochstein, az USA különleges energiaügyi megbízottja amerikai szenátoroknak kárhoztatta is Indiát, és sürgette az országot, hogy tartózkodjon az orosz olaj vásárlásától.

„Egyre kevesebb olaj van a világpiacon, ezért növekszik az ára – ennyi az egész” – jelentette ki a hírügynökségi jelentés szerint Putyin.

The post Putyin szerint évek múlva tudnak csak lemondani Európában az orosz energiáról appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés