:

Töröltetné a háborús infókat a Wikipediáról Oroszország, az online enciklopédia visszavág

Töröltetné a háborús infókat a Wikipediáról Oroszország, az online enciklopédia visszavág

Fellebbez a moszkvai bíróság ítélete ellen a Wikimedia Foundation, mivel az orosz állam szerint el kellene tüntetni a Wikimedia.com-ról az Ukrajna elleni háborús információkat.

Joga van tudni a közvéleménynek a tényeket a háborúval kapcsolatban – erre hivatkozva fellebbez a Wikimediát birtokló Wikimedia Foundation egy orosz bírósági ítélet ellen, amely alapján el kellene tüntetniük az oldalról az ukrajnai orosz invázióról szóló információkat, derül ki a Reuters híréből.

A bíróság a Wikimedia Foundationt ötmillió rubelre (33,6 millió forint) büntette, miután olyan címmel jelentek meg szócikkek, mint „Oroszország ukrajnai inváziója”, „Háborús bűncselekmények Ukrajna orosz inváziója alatt” vagy „Bucsai mészárlás”.

Egy márciusi orosz jogszabály szerint akár börtönbüntetést is kaphat, aki háborúnak nevezi Ukrajna megtámadását. A pert az állami tulajdonú médiavállalat, a Roszkomnadzor indította.

Információhoz jutni emberi jog

„A bíróság döntése arra utal, hogy a Wikipedián megjelenő, alaposan körüljárt, ellenőrzött tények nem felelnek meg az orosz kormány dezinformációs kívánalmainak” – kommentálta az ítéletet Stephen LaPorte, a Wikimedia Foundation egyik vezetője az alapítvány által kiadott közleményben.

Napi címlap Galavits Patrik 13 perc olvasás
Amikor az ukrán ismerősöm írt, azonnal elbőgtem magam – oroszokat kérdeztünk a háborúról
Interjú Fekete Emese 23 perc olvasás
Ez messze túlmutat Oroszország letérdeltetésén – Szalay-Berzeviczy Attila szankciós hadviselésről, az első világháború leckéiről és a dráguló életről
Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Töröltetné a háborús infókat a Wikipediáról Oroszország, az online enciklopédia visszavág

A Wikipedia az egyik utolsó, orosz nyelven is elérhető, tényellenőrzött forrás, amely nem a Kreml propagandáját harsogja az országban.

LaPorte hozzátette, arra kérik a bíróságon, vizsgálja felül a döntését. Szerinte az orosz kormány krízishelyzetben fontos információktól akarja megfosztani az embereket. A bíróság úgy érvelt, hogy a San Fransicó-i székhelyű Wikipedián megjelenő információk veszélyeztetik az oroszországi közrendet.

A Wikipedia fellebbezésében azt állítja, az információk eltüntetésével emberi jogokat sértenek az orosz hatóságok, illetve hogy Oroszországnak nincs joghatósága a több mint 300 nyelven elérhető, olvasói által szerkesztett oldal felett.

The post Töröltetné a háborús infókat a Wikipediáról Oroszország, az online enciklopédia visszavág appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés