:

Így növelheti tovább az inflációt az extraprofitadó

A GKI szerint az 500 milliárd forintot közelíti a közvetlenül továbbterhelhető adó mértéke, az érintettek pedig valószínűleg élnek is majd a lehetőséggel.

Miközben hétfőn mélyrepülésben volt a forint és az euró árfolyama a 400 forintot is átlépte, az áremelkedések miatt már így is sokkal jobban a zsebünkbe kell nyúlni a kasszáknál, mint akár egy évvel korábban, a jelenlegi környezetben úgy tűnik, messze nincs még vége a helyzet súlyosbodásának.

Erre jut a GKI Forbes.hu-nak eljuttatott elemzésében. A Gazdaságkutató Zrt. szerint bár a kormány állítja, az úgynevezett extraprofitadót nem terhelik majd tovább a fogyasztókra, ez minden bizonnyal mégis meg fog történni.

Kiknél van az extraprofit?

Az érintett ágazatok közül 2021-ben a legnagyobb nyeresége a bankszektornak (555 milliárd Ft) , az energiacégeknek (MOL (550 milliárd Ft) és bioüzemanyag gyártók (60 milliárd Ft) és a kiskereskedelmi ágazatnak (290 milliárd Ft) volt. Ezekre a tervezet szerint rendre 250, 300, 60 milliárd Ft extra adó fog jutni 2022-ben, majd 2023-ban még ennél is nagyobb. Vagyis a három vizsgált ágazaton belül ezen adók súlya a nyereséghez képest 50–58–18 százalék lesz. Más ágazatokon belül szintén magas lesz ezen adók súlya, a biztosítási ágazaton belül 63, a kiskereskedelmi láncoknál 40, a bioenergia ágazaton belül pedig 71 százalék lesz az (egyébként nem a nyereségre, hanem a bevételre kivetett) extraprofit adó aránya az adózott eredményhez képest.

Ágazatok pluszköltségekkel

A GKI szerint azonban a helyzet rosszabb ennél, mert a különböző ágazatoknak több olyan költsége is lesz a közeljövőben, amelyet a profitból gazdálkodnak ki. A bankoknál jelentős céltartalékoás várható, a biztosítóknál a kiadások a bevételeknél nagyobb mértékű növekedése befolyásolja a nyereséget, a telekommunikációs területen pedig a gyenge forint és az építési költségek megugrása miatt a beruházási költségek növekszenek. A bioenergetikában az alapanyagok és az energiaárak, az energiaszektorban a benzinárstop van hatással a nyereségre.

Majdnem 500 milliárd forintot hozhatnak be a fogyasztókon

A fentiek miatt a GKI szerint az extraprofitadóztatásban érintett vállalatok jó eséllyel át fogják hárítani a költségeket a fogyasztókra. Az elemzés úgy becsüli, a megadóztatott gyógyszerforgalmazókkal és légitársaságokkal együtt mintegy 475 milliárd forint lehet a vásárlókra és ügyfelekre áthárítható összeg.

A 2022-re 29 ezer milliárd forintra becsült vásárolt fogyasztás alapján a fogyasztói árindex 1,6 százalékpontos növekedése várható (idén és/vagy jövőre), csupán az extraprofit adó miatt – írja elemzésében a gazdaságkutató, amely szerint a kormány ezzel megint csak tovább gerjeszti az inflációt.

Több ebből Amíg a kormány bárkinek szabadon turkál a zsebében, mi a meglepő a 400 forintos euróban?

The post Így növelheti tovább az inflációt az extraprofitadó appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés